Skip to main content

Pokrajinski izbori 2020: Na listama ukupno 875 kandidata, najviše iz Novog Sada

20. jun 2020. Analitički članci
5 min čitanja

Građani Vojvodine s pravom glasa imaće priliku na sutrašnjim izborima da izaberu i 120 poslanika novog saziva Skupštine AP Vojvodine – devetog od prvih višestranačkih izbora, održanih 31. maja 1992.Za mandate u Skupštini Vojvodine takmiči se 9 lista, od kojih je za tri utvrđeno da imaju položaj stranke nacionalne manjine (ovdeovde i ovde). 

Na listama je ukupno 875 kandidata, od kojih više od polovine dolazi iz šest najvećih gradova u Vojvodini, a samo iz Novog Sada više je od četvrtine kandidata.

Iz šest najvećih gradova u AP Vojvodini dolazi više od polovine kandidata (489): najviše iz Novog Sada – 225, Subotice – 76, Zrenjanina – 66, Pančeva – 48, Sremske Mitrovice – 46, i iz Sombora – 28.  Drugim rečima, iz preostalih 39 lokalnih samouprava dolazi 386 kandidata.

Lista koju predvodi POKS gotovo polovina svojih kandidata „vuče“ iz Novog Sada (58), više od četvrtine kandidata iz Novog Sada (35) ima Vojvođanski front, lista SNS ima 33, SPS i SRS po 31, a najmanje kandidata iz najvećeg grada u Vojvodini ima SVM – 6. Bački Petrovac i Kovin su najmanje zastupljeni na izbornim listama. Iz Bačkog Petrovca kandidate (njih troje) imaju samo liste SNS i SPS, dok su kandidate na svoje liste iz Kovina (četiri) uvrstili samo SPS i SVM. Lista SNS nije uspela da kandidatima pokrije samo tri lokalne samouprave u Vojvodini (od ukupno 45). Lista SPS nema kandidate iz njih 10, dok radikalima manjka kandidata iz 12 lokalnih samouprava. Uprkos nazivu – Vojvođanski front – ova lista nema kandidate iz čak 24 vojvođanske lokalne samouprave, u čemu su i iza liste koju predvodi POKS (bez kandidata iz 19 lokalnih samouprava). Koalicija Metla 2020, za razliku od ostalih nemanjinskih lista, ima samo 50 kandidata, ali čak 20 je iz Novog Sada. Preostali kandidati dolaze iz svega još sedam lokalnih samouprava.

Manjinske liste birale su kandidate mahom iz sredina u kojima mogu da računaju na glasove svoje sunarodnjačke izborne baze. Otuda, SVM ima kandidate samo iz 28 lokalnih samouprava (ali i listu sa svih 120 kandidata). „Koalicija za mir“ prijavila je listu sa 65 kandidata i oni dolaze iz svega 12 lokalnih samouprava (od toga, njih čak 17 je iz Sremske Mitrovice). Lista koju predvodi akademik Zukorlić ima najmanje kandidata za poslanike – 40, i oni dolaze iz pet lokalnih samouprava (od toga, iz Pančeva 19 i Novog Sada 11).

Lista Koalicije Aleksandar Vučić – Za našu decu (SNS, PUPS, SDPS, Pokret socijalista, Pokret snaga Srbije, Srpski pokret obnove i Slovaci napred)  – 120 kandidata

Aktuelni predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prvi je na listi, za njim sledi još uvek potpredsednik u odlazećem sazivu Damir Zobenica. Osim Mirovića, na listi više nema nikog od članova poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine „Napred Srbijo“ (preteče „naprednjaka“) koja se 2008. otcepila od SRS. Na listi za predstojeće izbore nema ni Milenka Jovanova, dosadašnjeg šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine (kandidat je za Skupštinu Srbije; predviđaju mu, navodno, šefovanje poslaničkim klubom SNS), ali ni njegovo prethodnika Predraga Matejina, koji nije kandidat čak ni na lokalnoj listi SNS u Zrenjaninu. Koalicioni partneri dobili su na listi 16 mesta.

Lista koalicije SPS-JS  (120 kandidata)

Listu, po tradiciji, predvodi Dušan Bajatović, potpredsednik SPS i čelnik pokrajinske organizacije te stranke, te direktor „Srbijagasa“. Drugi na listi je Miroslav Bošković iz koalicione Jedinstvene Srbije (dobili četvrtinu mesta na listi), aktuelni zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Od poslanika iz odlazećeg saziva među prvih desetoro kandidata su samo potpredsednica Skupštine Aleksandra Đanković (3. na listi) i Sreten Jovanović (9.). Od ostalih poslanika koji su na listi bolje se kotira čak i Smiljana Glamočanin Varga (10.), koja je u odlazeći saziv ušla kao poslanica SRS, ali je tu stranku ove godine napustila, navodno, zbog učlanjenja u SRS Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika Opštine Brus optuženog za seksualno uznemiravanje. Ono što upada u oči jeste da na listi nema šefa poslanike grupe u odlazećem sazivu prof. dr Pavla Budakova.

Lista Srpske radikalne stranke (120 kandidata)

Listu predvodi dosadašnji šef poslaničke grupe Đurađ Jakšić, ali od osmoro poslanika iz dosadašnjeg saziva status kandidata za novi saziv imaju još samo Vojislav Kulačin (drugi na listi) i Ivana Zečević (13. na listi). Osim nekadašnjeg potpredsednika Skupštine i zamenika šefa poslaničke grupe u sazivu od 2016, Milana Ćuka, sa liste je izostao i Danijel Radić, novinar zrenjaninskog KTV, koji je u međuvremenu napustio SRS. I ovaj put je na listi Srđo Komazec (17.), jedan od retkih poslanika koji može da posvedoči o konstituisanju prve višestranačke Skupštine Vojvodine, pre 28 godina.

Lista Saveza vojvođanskih Mađara (120 kandidata)

Sa dva uzastopna mandata na čelu Skupštine Vojvodine (od 2012.) lideru SVM Ištvanu Pastoru u tom pogledu nema ravnog. Na listi SVM, koju, dakako, predvodi lider te stranke, nema dosadašnje šefice poslaničkog kluba Lenke Erdelj, a ni njene zamenice Ilone Pelt. Od stare garde SVM tu su bivši predsednik Skupštine Šandor Egereši (trenutno vd. pomoćnik u Sekretarijtu za regionalni razvoj, međuregionalni razvoj i lokalnu samoupravu) i još uvek pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i odnose s verskim zajednicama Mihalj Njilaš: prvi je na 18, a potonji na 39. poziciji na izbornoj listi.

Lista Koalicije Vojvođanski front- ujedinjeni za demokratsku Srbiju (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Crnogorska partija, Demokratski blok)  – 120 kandidata

Listu predvodi predsednik LSV Nenad Čanak a među prvih 20 kandidata je skoro čitavo Predsedništvo te stranke, kao i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić. Olena Papuga, poslanica u odlazećem sazivu Skupštine Srbije, je na visokom petom mestu. Papuga je inače zastupnica stranke rusinske nacionalne manjine Zajedno za Vojvodinu, ali je na listi predstavljena kao članica LSV, što i jeste. Zato je njen stranački kolega i poslanik u odlazećem sazivu Skupštine Vojvodine, Aleksandar Jovanović potpisan na listi kao kandidat stranke Zajedno za Vojvodinu. Na listi nema Maje Sedlarević, nekadašnje potpredsednice Skupštine Vojvodine (2008-2012.) i poslanice u sazivima od 2004. do 2020. godine.

Lista Koalicije Za kraljevinu Srbiju – Za srpskog vojvodstvo (Pokret obnove kraljevine Srbije i Monarhistički front) – 120 kandidata

U vrhu liste, čiji je nosilac Žika Gojković, predsednik POKS,su troje bivših espeovaca – Goran Ivančević, zamenik pokrajinskog sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Vladimir Živanović i Dejan Vuković. Četvrta na listi je Bojana Jelić, supruga Vladimira Jelića, takođe bivšeg člana SPO, a trenutno člana novosadskog Gradskog veća zaduženog za obrazovanje. Na pokrajinskoj listi je na poslednjem, 120. mestu. Od troje pokrajinski poslanika POKS-a u odlazećem sazivu – Nenad Trbović, Željko Vidović i Dejan Mihaljica – samo je Mihaljica ponovo poslanički kandidat (na 11. mestu).

Lista Koalicije Metla 2020 (Demokratska stranka Srbije i Narodna jaka Srbija) – 50 kandidata

Listu predvodi prof. dr Branislav Ristivojević, dekan pravnog fakuteta u Novom Sadu i nekadašnji pokrajinski poslanik. Četvrti na listi je Ladislav Tomić, bivši poslanik SRS i SNS, i jedan iz grupe poslanika koji su sa Igorom Mirovićem 2008. izdvojili iz SRS u poslaničku grupu „Napred, Srbijo“. Deveti na listi, kao kandidat NJS, je Mihajlo Ulemek. VOICU -u su u Koaliciji Metla 2020 potvrdili da je u pitanju nekadašnji pukovnik Arkanove Srpske dobrovoljačke garde i stric Milorada Ulemeka Legije. 

Lista Koalicije za mir (Bošnjačko građanska stranka i Stranka Crnogoraca) – 65 kandidata

Nosilac ove liste je predsednik LDP Čedomir Jovanović, a na listi su isključivo kandidati samo dve stranke: Bošnjačka građanska stranke (osnovana 2009.) i Stranka Cnogoraca (osnovana 2016.). Prvi na listi, Dragan Civrić, predsednik je Pokrajinskog odbora LDP, ali se vodi kao pripadnik Stranke Crnogoraca. Lazar Čolić (8. na listi) je član Predsedništva PO LDP, ali je kandidat BGS kao i Mario Milković (17. na listi) koji je predsednik nedavno formiranog Opštinskog odbora LDP u Inđiji. 

Lista Koalicija Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM) – 40 kandidata

Čak 31 od 40 kandidata na ovoj listi dolaze iz Demokratske partije Makedonaca, a čak njih 19 iz Pančeva i okolnih mesta.

Denis Kolundžija (VOICE)