Skip to main content

Slučaj Sremske TV: Šest priloga za četiri meseca o uređenju naprednog trotoara

20. jun 2020. Fact-checking
4 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Regionalna Sremska televizija u fokusu informisanja ima sremske opštine i grad Sremsku Mitrovicu. Pored toga često informiše i o projektima u manjim sredinama. Ipak jedno sremsko mesto našlo je posebno mesto – Novi Slankamen, sa šest priloga za četiri meseca o popravci 500 metara trotoara u centru sela.

Vest da će u centru Novog Slankamena, selu sa oko 3.000 meštana, biti uređen trotoar u glavnoj ulici od katoličke do pravoslavne crkve prvi put je na portalu Sremske televizije objavljena 16. februara.

„Na poslednjem sastanku Sistema 48 u izveštaju odeljenja za privredu i investicije Opštine Inđija prezentovana je dokumentacija pripreme za uvođenje u posao u Ulici Cara Dušana u Novom Slankamenu“, glasila je vest koja je tog dana emitovana.

Samo 12 dana kasnije, o rekonstrukciji trotoara u Novom Slankamenu govorio je na konferenciji za novinare predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, koji je tada najavio da će to selo „za manje od dva meseca imati potpuno novi izgled, i to na predlog meštana koji tu žive“.

„Opština Inđija u saradnji sa Savetom mesne zajednice u potpunosti će urediti trotoar u delu centra sela, tačnije od crkve do crkve“, rekao je Gak.

Drugog martovskog dana u Novi Slankamen stigli su bageri, a sa njima i ekipa Sremske televizije da isprati početak radova na rekonstrukciji 500 metara trotoara. Gledaocima je saopšteno da je reč o jednoj od najznačajnijih investicija za ovo malo inđijsko turističko mesto, a rekonstrukciju trotoara u samom centru sela „meštani gotovo i da ne pamte“.

„Trenutno se uklanjaju stari ispucali delovi trotoara i postavlja krupan kamen kao podloga… Centar sela dobiće potpuno novi izgled. Sve mašine su na terenu i koristi se povoljno vreme za izvođenje radova“, kazala je novinarka Sremske televizije.

Sagovornik joj je bio i predsednik Mesne zajednice Dragan Krivošija, koji je rekao da „niko ne pamti da se ovoliko ulagalo u selo, da mašine svakodnevno rade, da se meštani zadivljuju gledajući te prizore, te da veruje da će Slankamen biti sve napredniji u budućnosti“.

A nakon njega, publici se ponovo obratio predsednik opštine Inđija. Međutim, nije rekao ništa novo jer je novinarka u prilogu koristila istu izjavu koju je Vladimir Gak dao pet dana ranije na gorepomenutoj konferenciji za novinare.

S obzirom na to da je Sremska televizija ujedno i dopisništvo pokrajinskog javnog medijskog servisa Radio-televizije Vojvodina, ovaj prilog o početku popravke trotoara mogao je videti znatno veći auditorijum.

A onda je i ovo sremsko mesto pogodila epidemija virusa korona pa su radovi na neko vreme stali. Međutim, odmah po popuštanju mera u Novom Slankamenu su nastavljeni radovi na kapitalnoj rekonstrukciji trotoara, što je objavila 29. aprila i Sremska televizija u svom programu.

„Sa početkom slabljenja virusa kovid-19 nastavljeni su i radovi u centru Slankamena na delu trotoara od crkve do crkve. Ovi radovi započeti su nešto malo pre početka vanrednog stanja i sada su na zadovoljstvo Slankamenaca ponovo nastavljeni“, kazala je novinarka u novom TV prilogu.

Kocka do kocke kockica

O ovoj investiciji ponovo je govorio i predsednik Mesne zajednice rekavši da zastoj u radovima možda malo smeta meštanima. „Ali će kada sve bude rešeno i kada budu stavljene pravo kocka do kocke sve biti lepo i za oči pešaka, ali i svima koji prolaze ovuda“, rekao je Dragan Krivošija.

Završetak radova tada nije preciziran, ali je novinarka procenila da bi mogli biti gotovi za dva meseca.

Tačno mesec dana kasnije, Sremska televizija je izvestila da u centru Novog Slankamena uveliko traju radovi na rekonstrukciji trotoara u delu od katoličke do pravoslavne crkve, a da je staza za pešake u dužini od 500 metara na samom ulazu u selo sa leve strane završena.

Obilsku radova prisutvovao je opet i Vladimir Gak rekavši da je tu da bi meštanima svečano predstavio završetak behatoniranja pešačke staze na levoj strani na ulasku u Novi Slankamen. Dodao je da behaton staza „izgleda prelepo i Slankamenu daje potpuno novu vizuelnu sliku kada prođete kroz selo“. Izrazio je i zadovoljstvo dinamikom radova na trotoaru u centru sela, ne precizirajući kada će biti gotovi.

Pred sam kraj predizborne kampanje predsednik opštine Inđija još jednom je obišao radove u Novom Slankamenu. Konkretno, 17. juna Gak je obišao radove, koji podrazumevaju rekonstrukciju trotoara i proširenje glavnog puta.

Kako je izvestila Sremska televizija, on je tokom obilaska radova „sve vreme bio okružen meštanima koji nisu krili reči hvale i zadovoljstvo što će skoro posle tri decenije njihovo mesto dobiti novi izgled“.

„A lokalna samouprava šta je obećala to i sprovodi, a to su svakodnevni radovi po inđijskim selima“, zaključio je novinar Sremske televizije najavivši predsednika opštine koji je rekao da Novi Slankamen sada od crkve do crkve izgleda više nego fantastično sa uloženih oko 30 miliona dinara.

Od svega planiranog, pri kraju je rekonstrukcija trotoara, započeto je proširenje puta, a u sklopu investicije trebalo bi da budu i uređeni ulični kanali ispred kuća. Iako je, prema najavi Vladimira Gaka, sve trebalo biti gotovo za dva meseca, tačan datum završetka niko ne pominje. Izveštaj o „samo što nije“ kraju radova možemo očekivati od Sremske televizije.

Darko Šper (VOICE, foto: Indjija.net)