Skip to main content

Vrbas: Glasači od kuće i nevažeči listići – prešli cenzus

22. jun 2020. Lokalne samouprave
< 1 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Sastav lokalnog parlamenta u opštini Vrbas nakon jučeranjih izbora, ostaće gotovo nepromenjen, saznaje nezvanično VOICE.

Od šest lista koje su se kandidovale u vrbasku skupštinu koja broji 36 mandata, prema nezvaničnim rezultatima, ući će 22 odbornika sa liste “Aleksandar Vučić- Za našu decu” (SNS; Pokret socijalista), “Ivica Dačić (SPS-Jedinstvena Srbija)- 7, GG Oslobodimo Vrbas – 4, Vojislav Šešelj- SRS sa 1 ili 2.

Po prvi put u skupštinski sastav ulazi, zahvaljujući sniženom cenzusu sa 5 na 3 odsto i Pokret obnove kraljevine Srbije- Ana Stokuća sa 1 odbornikom. Ispod cenzusa ostala je debitantska lista “Ratni veterani Srbije Pre Srbsko”.

Izlaznost birača gotovo je ista kao 2017. godine, nešto preko 55 odsto. Tada je pravo glasa imalo 35 947 građana opštine Vrbas, a njih 19.885 izašlo. Ove godine se broj birača smanjio za 1067, a na birališta je izašlo 20.605. Broj nevažećih listića je 902, odnosno preko 4 odsto.

Osim SNS koji je na ovim izborima, za razliku od prošlih, nastupio zajedno sa Pokretom socijalista i poboljšao izborni rezultat, ostale liste osvojile su nešto manje glasova.

U GG Oslobodimo Vrbas, ali i SPS kažu da će izbore 2020. godine pamtiti po otežanoj komunikaciji sa svojim kontrolorima, ali i zapisnicima sa biračkih mesta u kojima ima tehničkih grešaka, ali i neubeleženih primedbi, iako su tokom izbornog dana dojavljivane nepravilnosti u izbornom procesu.

Zanimljivo je i da je broj glasača koji su se prijavili da glasaju kod kuće značajno porastao: 675 birača, odnosno 3,5 odsto od ukupnog broja izašlih.

Prema tvrdnjama VOICE-ovih izvora bliskih OIK-u među ovim biračima bilo je i mlađih sredovečnih ljudi za koje nije jasno zašto su bili sprečeni da dođu do birališta.

Ranka Ivanoska (VOICE)