Skip to main content

Pokrajinski sekretar sporta i omladine Dane Basta prekršio Zakon o sportu 

17. apr 2022. Analitički članci
5 min čitanja

Za VOICE potvrđeno i iz Agencije za sprečavanje korupcije

Pokrajinski sekretar sporta i omladine Dane Basta, prekršio je Zakon o sportu jer je u periodu od oktobra 2020. godine do februara 2021. vršio dve različite funkcije – javnu kao pokrajinski sekretar za sport i omladinu i istovremeno je bio zakonski zastupnik Šahovskog saveza Novog Sada, iako je članom 33 pomenutog zakona definisano da zakonski zastupnik ne sme da bude i javni funkcioner, što je za VOICE potvrđeno i iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Član 33 Zakona o sportu koji je prekršen referiše se na stav da članovi uprave sportske organizacije, uključujući zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije, ne mogu biti, između ostalih, osobe koje vrše javnu funkciju.

“Imajući u vidu navedeno, Agencija je protiv imenovanog pokrenula postupak prethodn eprovere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se, između ostalog, u odgovoru Agencije VOICE-u.

Dane Basta je od 2018. godine bio zastupnik i predsednik Šahovskog saveza Novog Sada. Drugog februara 2021. godine, prema podacima sa APR-a, on je istupio sa ove pozicije. 

Zanimljivo je da je Šahovski savez Novog Sada samo dva meseca nakon što je Basta otišao sa pozicije zastupnika, odnosno 20. aprila 2021. godine, dobio milion dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu na konkursu za finansiranje posebnog programa organizacije i učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima od značaja za AP Vojvodinu. Ovaj savez, uvidom u rešenja na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinz, nije dobijao sredstva na konkursima prethodnih pet godina. 

Redakcija VOICE-a je pokušala da stupi u kontakt sa pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu Danetom Bastom, ali do dana objavljivanja teksta nije dobila odgovor.

OD UPRAVNIKA ZGRADE DO POKRAJINSKOG SEKRETARA

Dane Basta je nakon završenih studija stekao zvanje diplomiranog menadžera u sportu. Bio je saradnik u Sportskom savezu Vojvodine, izvršni direktor u kompaniji Maior Domus”d.o.o. u Novom Sadu, a potom i saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. 

Od 2017. godine obavlja funkciju predsednika Saveta MZ „Omladinski pokret“ u Novom Sadu do 2020. godine, kada je izabran za odbornika u Skupštini Grada Novog Sada. Član je Srpske napredne stranke.

Dane Basta (Foto: zvanični portal Pokrajinske vlade)

U periodu između 2015. do 2020. godine bio je direktor festivala “Blokstok festival” u Novom Sadu. Takođe je osnivač udruženja “Bute dobri” 2018. godine. Članovi osnivačke skupštine, pored Daneta Baste, su Marko Tančik i Dubravka Malešević.

U martu 2020. godine, prema zapisniku ovog udruženja, Dane Basta je dao ostavku na mestu zastupnika i izašao iz članstva zbog, kako je navedeno, privatnih i profesionalnih razloga. U oktobru iste godine postaje pokrajinski sekretar za sport i omladinu. 

BUTE DOBRI – UDRUŽENJE POZNATO PO MURALU ‘SRPSKA ATINA’

Bute dobri je udruženje poznato po muralu “Srpska atina” koji je nastao 2019. godine, odnosno dve godine nakon misterioznog krečenja murala “Jedina istina” na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. 

Kako je 021 pisao te godine “Uz novu instalaciju na zidu na uglu Dunavske i Trga republike, na kojem od prošle jeseni stoji „Srpska Atina“, uklonjen je takozvani „kural“. On je već pet puta brisan sa ove zgrade otkad su nepoznate osobe, uz pomoć mehanizacije, neočekivano i na nezadovoljstvo brojnih Novosađana, prekrečili „Jedinu istinu“ francuskog umetnika Gijoma Remeda”. 

Mural ‘Srpska Atina’ (Foto: VOICE)

Zanimljivo je i da je gradska komisija osporavala lokalciju i umetničku vrednost murala „Srpska atina“, uz stav da bi mural morao da bude moderniji, te da je bolja lokacija za njega Njegoševa ulica.

Takođe su poznati i po muralu Kralja Petra u ulici Kralja Petra u Novom Sadu. 

Udruženje Bute dobri je i među organizatorima festivala Blokstok, manifestacije koja se u Novom Sadu održava više od 20 godina. Između ostalog, sredstva za finansiranje ovog festivala dobijali su i od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ali i od uprave za kulturu grada Novog Sada. Samo u 2021. godini za organizaciju ovog festivala dobili su 1,6 miliona dinara, po 200.000 od sekretarijata za kulturu i sekretarijata za sport i omladinu i 1 200 000 od uprave za kulturu grada Novog Sada.

Udruženje GreeNS je do 2021. godine, odnosno do njegovog gašenja, sarađivalo sa udruženjem Bute dobri. GreeNS je takođe dobijalo sredstva za određene projekte, za koje je i Bute dobri konkurisao na pokrajinskom i gradskom nivou poput Blokstoka i Gaming opeNS.

Prema NGO analyzer-u, udruženje Bute dobri je prihodovalo 2019. godine 13.062 evra, a  godinu kasnije 15.207 evra.  

Na ime Blokstoka, od 2017. godine, GreeNs je prihodovao 4,55 miliona dinara od Grada Novog Sada, Bute Dobri 1,74 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a Blok 1,3 miliona dinara od Grada Novog Sada.

Zgrada Pokrajinske vlade (Foto: VOICE)

Između ostalog, GreeNS je sproveo projekat Gaming opeNS, u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad. Oni su ovaj ovaj događaj organizovali od 2017. godine. Uvidom u ugovore sa ovim udruženjem, kako su naveli u svojoj aplikaciji,  5.5. “GAMING 4 SOCIAL CHANGE” se odnosi na ovaj projekat, a tiče se “okupljanja mladih ljudi iz Evrope koji rade na različitim video igrama, koje se odnose na društvene promene i predstavljaju dobre primere tokom dvodnevnog sajma”. Međutim, 2019. i 2020. godine ovaj projekat odnosio se na organizovanje dvodnevnog sajma društvenih igara.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je manifestaciju „Gaming OpeNS“ koja se 2019. održala u Master hali Novosadskog sajma, a organizator je bilo udruženje „GreeNS“. Kako se navodi na sajtu Grada Novog Sada, Dane Basta je dao izjavu u ime organizatora ove manifestacije, iako će se, tek godinu dana kasnije, udruženje “Bute dobri” naći na partnerskoj listi u izveštaju ovog udruženja ka OPENS-u. 

GreeNS je izbrisan iz registra 2021. godine, a nekoliko meseci kasnije osniva se Omladinski pokret Blok. Fejsbuk stranica GreeNS-a je preimenovana u Omladinski pokret Blok. Zastupnik za oba udruženja je Marko Tančik, koji se vodi kao direktor festivala Blokstok. On je takođe jedan od članova udruženja Bute dobri, a prisustvovao je i osnivačkoj skupštini ovog udruženja. Pored njega, članovi Bute dobri su Dubravka Malešević i Aleksandar Pirić, trenutni zastupnik ovog udruženja.  

Ovo udruženje nastalo je u januaru 2021. godine, a u avgustu iste godine organizuje sa udruženjem Bute dobri svetsko prvenstvo u društvenim stono-strateškim igrama, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i OPENS-a. 

FESTIVAL ĆIRILIČNIH BRENDOVA POMOĆNIK POKRAJINSKOG SEKRETARA

U oktobru 2020. godine, udruženje GreeNS je na konkursu Grada Novog Sada dobilo je još 100.000 dinara za organizaciju Blokstoka u okviru manifestacije “Festival ćiriličnih brendova”.

Ovaj festival je organizovalo Udruženja “Klub O2” koje je takođe dobijalo sredstva od grada, ali i sekretarijata za sport i omladinu i za kulturu – za realizaciju ovog festivala. 

U periodu od februara 2020. godine do februara 2021. godine, zastupnik ovog udruženja bio je trenutni pomoćnik sekretara za sport i omladinu Gojko Vukoje.

On je na ovu funkciju došao u novembru 2020. godine, dok je još bio na mestu zastupnika Kluba O2, a u periodu dok je bio na obe funkcije njegovo udruženje je konkurisalo na nekoliko gradskih i pokrajinskih projekata.

Rešenja za dodelu sredstava za Festival ćiriličnih brendova objavljena su nakon što je podneo ostavku na mesto zastupnika Kluba O2.

Ekipa VOICE-a