Skip to main content

Predrag Belić iz pritvora pravo u fotelju predsednika opštine Alibunar

05. feb 2018. Istraživanja
7 min čitanja

Predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, funkcioner Srpske napredne stranke, koji je 18. decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i prema navodima MUP-a oštetio budžet Srbije, Vojvodine i lokalne samouprave za 247.295.928 dinara, ponovo je na toj funkciji. Njemu je bio određen pritvor do 30 dana, a odmah po puštanju iz pritvora, prisustvovao je svetosavskoj proslavi u osnovnoj školi u mestu Nikolinci, kao predsednik opštine, 27. januara ove godine.

Da i dalje vodi Alibunar potvrđeno nam je u njegovom kabinetu, a tako piše i na internetskoj prezentaciji ove lokalne samouprave.

MUP je, nakon Belićevog privođenja, saopštio da je on 2015. godine u svojstvu odgovornog lica Opštine propustio da donese odluku o raspisivanju javnog oglasa o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, čime je, kako je navedeno, onemogućio realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Pušten iz pritvora, a štetu zbog državnih njiva niko ne pominje

Poljoprivredno zemljište u opštini Alibunar nije uopšte licitirano dve godine (2015. i 2016.), ali to nije značilo da za to vreme nije bilo obrađivano. Naprotiv, gotovo sve njive imale su ilegalne gazde. Pre dve godine, kada se povela priča o zloupotrebama državnih njiva, za manji deo uzurpiranih oranica u alibunarskoj opštini prijavili su se uzurpatori (poljočuvari su otkrili 600 hektara u ovoj opštini). Međutim, šta je sa ostatkom od ukupno 10.327 hektara koji nisu otišli u arendu, a koji su obrađivani –  javnost nije uspela da sazna jer je predsednik opštine ponovo u fotelji, a zvaničnog saopštenja o postupku koji je vođen protiv njega – nema.

Vlada Srbije je u martu 2016. godine donela zaključak kojim se lokalnim samoupravama preporučuje da dozvole uzurpatorima da naknadu za korišćenje zemljišta plate po osnovu vansudskog poravnanja, po prosečnoj ceni zakupa u Vojvodini, a ona je iznosila 190 evra po hektaru.

Predrag Belić na školskoj slavi, nakon puštanja iz pritvora (foto: oficijelna prezentacija Opštine Alibunar)

Pomenimo, ovo nije Belićevo prvo hapšenje. Kako su ranije prenosili mediji, bio je iza rešetaka u akciji „Sablja“ zbog sumnji na dilovanje droge i iznude. Kako su mediji navodili, on je bio i u zatvoru dva puta, nakon pravnosnažnih presuda zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti.

Ćuruvija ponovo na čelu opštine?

Nije izvesno da će Predrag Belić ostati u predsedničkoj fotelji, a kao ozbiljan kandidat za njegovog naslednika pominje se Milan Ćuruvija, član Socijalističke partije Srbije, koji je vodio Alibunar 14 godina. Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da Ćuruvija promeni stranački dres i pređe u SNS. Podsetimo, kada su u junu 2015. godine naprednjaci i socijalisti uzeli opštinsku vlast od Demokratske stranke, za novog predsednika izabran je dotadašnji predsednik Skupštine opštine Predrag Belić, a Ćuruvija iz poslaničke grupe SPS postavljen je za njegovog zamenika.

Predrag Belić nije jedini predsednik ove opštine koji je u poslednjih nekoliko godina završio iza rešetaka. Naime, 2011. pritvoren je Danijel Kišmarton, a tada je u saopštenju MUP-a kratko navedeno da je, sa pozicije predsednika opštine, zahtevao i primio 5.000 evra od poljoprivrednog proizvođača, kako bi mu obezbedio više držvnih njiva. Presudom Višeg suda u Pančevu u junu 2016. godine Kišmarton je zbog zloupotrebe službenog položaja osuđen na kaznu zatvora od tri godine. Drugostepenom presudom Apelacionog suda u Beogradu to je potvrđeno, a uz to je trebalo i da plati 8.500 evra.

Pored zemljišta, sumnjiva i rasveta

Poljoprivredno zemljište, međutim, nije u protekle dve godine bio jedini razlog nezadovoljstva stanovnika Alibunara i naselja u toj opštini. Mnogi meštani negoduju zbog lanjske rekonstrukcije ulične rasvete, sumnjajući u opravdanost velikih troškova koje je za to imala opština, jer, kako kažu, sistem ne funkcioniše i osvetljenje je lošije nego što je bilo. Krajem 2016. godine opština je ugovorila kredit od 100 miliona dinara za sanaciju rasvete, a i nakon tog, kako se opštinska vlast hvalila, grandioznog projekta, Alibunar i njegova naselja ostali su u mraku, bez valjanog osvetljenja, zaduženi do guše.

Alibunar: Levo – rasveta nije sanirana, desno – „sanirana“ rasveta

Pored ugovaranja zajma od 100 miliona dinara, jedna od najsiromašnijih vojvođanskih lokalnih samouprava namenila je, takođe za rekonstrukciju rasvete, dodatnih 22,7 miliona dinara. Osim toga što građani ne znaju zbog čega je prvobitna vrednost investicije narasla za tih 22,7 miliona i da li je tu reč o namenskim sredstvima, ukazuju i na netransparentnost celog posla jer studija izvodljivosti nije objavljena i data na uvid, nije poznato koliko će koristi ceo posao doneti Alibunaru, i nije najjasnija situacija kod izvora i načina finansiranja projekta.

“Bilo je reči o tome kako će nakon sanacije ulične rasvete biti slabije osvetljenje noću, posle 22 časa do ujutru, kako bi se štedelo. Međutim, kod nas je tako i predveče i uveče, ulice su mračne i selo izgleda kao da u njemu nema života. Bili su neko vreme prekinuti radovi a onda su majstori došli na Božić, 25. decembra. Inače, šture su informacije koje imamo o celom projektu, to što vidimo u medijima ne odgovara stvarnosti u našem mestu”, kaže za VOICE stanovnik naselja Lokve.

Rasveta sanirana, naselja u mraku, a opština ne zna koliko je uštedela

Posao jeste rađen zbog toga da bi se struja uštedela, međutim, kako nam je potvrđeno i u Opštini, kolika će ta ušteda biti nakon realizacije projekta – ne zna se.

Naši sagovornici, upućeni u pojedinosti projekta rekonstrukcije ulične rasvete, tvrde da, ako se u obzir uzmu realni troškovi za materijal i radove, računica pokazuje da alibunarska opština nije trebalo da potroši više od četvrtine planiranog iznosa, pa postavljaju pitanje gde je otišao, odnosno gde će otići ostatak para.

VOICE se u nekoliko navrata obraćao Opštini s pitanjima vezanim za sanaciju ulične rasvete. Nije nam odgovoreno kolika je ušteda električne energije u 2017. godini u alibunarskim naseljima koja su dobila novo osvetljenje. U odgovorima koji su stigli na adresu naše redakcije tek nakon rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja navodi se da “za potrebe Opštine nije u 2017. izrađena informacija, odnosno dokument o uštedi električne energije, te da je realizacija projekta rekonstrukcije javne rasvete u Alibunaru još u toku, odnosno da projekat nije završen, takav dokument Opština ne poseduje“.

Kad je teško – Pokrajinska vlada 

Opština Alibunar je po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja dostavila VOICE-u i ugovor o investicionom kreditu na 100 miliona dinara, sklopljen u avgustu 2016. godine. Ugovor je, kao zastupnik Opštine, sa Komercijalnom bankom potpisao Predrag Belić. Kredit je uzet na šest godina, sa godinom grejs perioda i godišnjom kamatom 2,45 odsto. Međutim, ne može se, sudeći po onome što se vidi iz budžeta, reći koliko je tačno do sada “povučeno” para iz tog zajma.

Inače, kroz budžete za prošlu i ovu godinu menjali su se iznosi i izvori finansiranja projekta sanacije ulične rasvete. Tokom prošle godine doneta su dva rebalansa opštinskog budžeta. U prvom, ukupna vrednost projekta iznosila je 100.700.000 dinara. Međutim, korigovan je iznos koji se finansira iz kredita sa 100.000.000 dinara na 75.000.000. U drugom rebalansu za 2017. iznos koji opština želi da finansira iz kredita je takođe ostao smanjen – 75.000.000 dinara, a pritom su povećani troškovi iz tekućih prihoda za 100.000 dinara (na 800.000 dinara). Takođe, u drugom rebalansu za 2017. godinu, za projekat sanacije ulične rasvete u opštini Alibunar dodat je još jedan izvor finansiranja – “ostali nivoi vlasti”. Iz tog izvora za ovaj projekat opredeljeno je u rebalansu lanjskog budžeta 22,7 miliona dinara. Uz napomenu da je u 2016. godini povučena prva tranša, navodi se u drugom rebalansu da je ukupna vrednost investicije u sanaciju rasvete – 123.471.360 dinara.

Nedeljko Kovačević i Predrag Belić na zadatku energetske efikasnosti (foto: oficijelna prezentacija Opštine Alibunar)

U celu priču u maju 2017. godine “uskočila” je Pokrajinska vlada. Za projekat sanacije ulične rasvete Alibunaru prošle godine Pokrajina je dala 22.671.360 dinara što je, kako se navodi na opštinskom sajtu, ujedno i najveći dodeljeni iznos u Vojvodini. Taj ugovor potpisali su Predrag Belić i direktor vojvođanske Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević. 

Donacija Pokrajine od oko 22,7 miliona dinara jednaka je povećanju prvobitne investicije. Dakle, pod uslovom da opština uzme od banke ceo ugovoren kredit od 100 miliona dinara, uz pokrajinsku pomoć od oko 22,7 miliona i 800.000 dinara iz tekućih prihoda opštinskog budžeta, biće to iznos približan ukupnoj vrednosti investicije od 123.471.360 dinara, koliko je iskazano po poslednjem rebalansu i poslednjem opštinskom budžetu. Pitanje je, međutim, zašto je taj posao poskupeo za 22,7 miliona, a na njega građanima nije dat odgovor.

Dve javne nabavke, jedan ponuđač 

Opštinska komisija za javne nabavke objavila je dva poziva za podnošenje ponuda na Portalu javnih nabavki. Vrednost prvog tendera bila je 99.465.600 dinara, a drugog 22.551.552 dinara.

Drugi tender za rekonstrukciju ulične rasvete dodeljen je firmama koje su prošle i na prvom – preduzeću DOO Intec Novi Sad, kao nosiocu posla i SZR Elektro Lumen iz Lukićeva, kao članu grupe ponuđača koja je učestvovala na konkursu. Ovaj ponuđač (DOO Intec zajedno sa Elektro Lumenom) jedini je sa svojom ponudom učestvovao u javnoj nabavci.

Pomenimo, u samoj proceduri nisu uočene nepravilnosti. Konkursna dokumentacija objavljena je 3.10.2016 (za prvi tender), a pre toga, u avgustu, rađena je izmena plana javnih nabavki. Konkursna dokumentacija za obe javne nabavke objavljena je i na sajtu opštine i na Portalu javnih nabavki i sadrži originalne tražene dokumente uključujući i obrazac strukture cena. Ne postoji rešenje komisije da se neko žalio, postupak nije ponavljan. Uvidom u konkursnu dokumentaciju, u ponudu i u tok postupka javne nabavke primećuje se da nije uložen nikakav prigovor ni na sadržaj ni na vrednost niti na bilo šta drugo u ovom postupku.

Ugovor sa jedinim ponuđačima je potpisan, javna nabavka je bila transparentna, postupak otvoren, ali su građani ostali uskraćeni za informaciju o isplativosti projekta načinu njegovog finansiranja.

Kako se navodi u studiji izvodljivosti, period otplate investicije, uzimajući u obzir uštedu u električnoj energiji i u troškovima održavanje rasvete je 15,68 godina (po ceni od 6,80 dinara po kilovatu). Međutim, ako se uzme u obzir to da je cena struje lane definisana na 5,84 dinara, to bi moglo da znači da se rok otplate povećava i da bi rekontruisana rasveta u Alibunaru trebalo da funkcioniše dve decenije da bi opština bila na nuli.

Inače, opština Alibunar iz svoje kase daje ove godine pare i za upravljanje i održavanje javnim osvetljenjem svom javnom preduzeću. Pored silnih miliona kojima plaća sanaciju ulične rasvete, pored ozbiljnog bankarskog zajma i pokrajinske donacije, preduzeću JKP „Univerzal“ namenila je 19,6 miliona dinara da bi ono održavalo rasvetu.

Da apsurd bude veći, za upravljanje i snabdevanje vodom za piće namenila je, takođe preduzeću „Univerzal“ 7,2 miliona. Opština Alibunar inače ima veliki problem s vodosnabdevanjem jer, kako kažu meštani, mnoga naselja, uključujući i Devojački Bunar koji ima turističke mogućnosti, nema vode za piće dobrim delom godine.

Ekipa VOICE 

Naslovna fotografija: Alibunar nakon „sanacije“ rasvete