Skip to main content

Predsednik opštine Kula podneo ostavku nakon pisanja VOICE-a

28. maj 2018. Aktuelno
< 1 min čitanja

Perica Videkanjić (SNS) podneo je ostavku na funkciju predsednika opštine Kula, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Nakon što je odoleo inicijativi Agencije za borbu protiv korupcije da se razreši zbog sukoba interesa jer je sa funkcije sklapao štetne ugovore sa rođenim bratom Zoranom Videkanjićem, prvi čovek kulske opštine našao se pred partijskim sudom.

Videkanjić je prvo smenjen sa funkcije čelnika lokalnog odbora SNS-a, a potom i prinuđen da podnese ostavku na funkciju predsednika opštine Kula.

Partijske kolege, koje su ga “zaštitile” od inicijative za razrešenje Agencije za borbu protiv korupcije, sačekale su kulskog naprednjaka na stranačkom sastanku. Nakon smene Videkanjića sa čelne funkcije u lokalnom SNS-u, tim odborom upravlja tročlani privremeni organ do izbora novog rukovodstva.

Inače, sednica na kojoj su odbornici vladajuće većine na čelu sa SNS 30. januara 2018. godine odbacili inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije izazvala je polemiku o stvarnim nadležnostima Agencije, ali i o načinu glasanja kojom su odbornici javno podržali predsednika protiv kojeg je Agencija donela krajnju meru – inicijativu za razrešenje.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je mesec dana kasnije na zahtev opozicionog odbornika Hercena Radonjića dalo mišljenje da je prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi koji predviđa da se funkcioneri biraju i razrešavaju tajnim glasanjem, ali ni Ministarstvo ni Agencija se ovim povodom nisu više oglašavali, niti su preduzete konkretne mere.

Ranka Ivanoska (VOICE)