Skip to main content

Šid: Muzej „Ilijanum“ i legat svetski poznatog slikara pretvoren u punkt za vakcinaciju

20. jan 2021. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu i legat svetski priznatog slikara Ilije Bašičevića Bosilja određen je kao prostor za vakcinaciju meštana protiv kovida-19 odlukom Štaba za vanredne situacije u ovoj opštini. Opštinska vlast nije želela da komentariše ovu odluku, a stručnjaci u oblasti muzejske kulture kažu da je to još jedan pokazatelj nerazumevanja institucija kulture i njihove uloge.

Muzej „Ilijanum“ će tako do daljnjeg biti zatvoren za posetioce. Zbog čega je baš on određen za imunizaciju s obzirom da nije baš uobičajeno da se vakcinacija organizuje u takvim prostorima, te da li su na raspolaganju bili neki drugi objekti, pokušali smo da saznamo od vlasti u Šidu, ali nismo dobili odgovor.

Direktorka muzeja Ljubinka Pantić kaže za VOICE da „struka nije zadovoljna ovom odlukom“, ali da komentar treba da potražimo od opštine koja je finansijer i osnivač muzeja.

„Ja nisam prava adresa za analiziranje razloga ove odluke. Donosioci ove odluke bi mogli da vam pomognu. Mi smo samo dobili dopis da će u narednom periodu muzej biti prostor za imunizaciju. Do kada će to trajati, ne znamo. Sa stanovišta struke nismo zadovoljni ovakvim rešenjem, ali odluku je donela opštinska vlast“, kaže Pantić.

Istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Vladimir Mitrović kaže za VOICE da je teško sagledati širu sliku jer lokalne vlasti nisu dale nikakvo objašnjenje, ali odluku o vakcinaciji u muzeju smatra „nerazumnom“.

Foto: Muzej Ilijanum/FB (ustupljena fotografija)

„Mada razumem sve probleme i nepogode koje je doneo kovid, kao i potrebu za opsežnom vakcinacijom stanovništva, smatram krajnje neprimerenom i nerazumnom odlukom da se jedna muzejska institucija koristi za vakcinaciju“, navodi Mitrović.

Dodaje i da je ovo još jedan pokazatelj odnosa vlasti prema kulturi.

„Sve se to uklapa u bahatost lokalnih vlasti prema institucijama kulture kao i njihovo razumevanje čemu one služe i šta predstavljaju za širu društvenu zajednicu“, ocenjuje Mitrović.

Vest o pretvaranju muzeja u punkt za vakcinaciju koju je muzej objavio na svojoj Fejsbuk stranici, najšerovanija je i među najkomentarisanijim objavama. Građani negoduju i čude se takvoj odluci, dok ima i onih koji kažu da je ova vest ispromovisala muzej te ga „možda posle budu posećivali“.

Ilija Bašičević Bosilj (foto: Wikimedia)

Muzej „Ilijanum“ je otvoren 1970. godine upravo na inicijativu slikara Ilije Bašičevića, a u dogovoru sa tadašnjim opštinskim vlastima. Umetnički fond muzeja čini više od 300 slika, a najveći broj njih su dela samog darodavca. Slike su rađene različitom tehnikom i na različitim podlogama. Kako je Bašičević inspiraciju za svoja dela nalazio u različitoj tematici, u muzeju se nalaze različiti ciklusi: slike sa biblijskom tematikom, ciklus Ptice, ciklus Zveri, ciklus Ilijada, slike sa srpskim srednjovekovnim motivima, kao i događajima u vezi sa Kosovskom bitkom.

Ilija Bašičević Bosilj stvarao je tokom prošlog veka i bio je poznat kao slikar „marginalne umetnosti“ – pojam kojim se označavaju umetnička dela nastala u krugovima društvene margine i van zvaničnih umetničkih institucija. Bio je svetski poznat umetnik i izlagao je svoja dela u zapadnoj Evropi, Japanu, Severnoj i Južnoj Americi. Svetski umetnički časopisi svrstavaju ga u klasike „marginalne umetnosti“.

Marija Grbić (VOICE, naslovna fotografija: Muzej Ilijanum/FB/ ustupljena fotografija)