Skip to main content

Državnim parama iz privatnih džepova kupuje se vojna imovina

21. jan 2021. Istraživanja
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Kako se, zahvaljujući dobrim vezama sa vladajućom strankom, u džepove favorizovanih pobednika tendera slivaju milioni iz javne kase, a potom po povoljnim cenama kupuje državna imovina – pokazuje slučaj rasprodaje vojnih objekata krajem prošle godine.

Plac veći od dva hektara sa objektima na prestižnoj lokaciji u naselju Tatarsko brdo u Sremskoj Kamenici kupio je Extra Invest doo iz Vrbasa, ćerka firma Extra Auto Transporta, preduzeća koje je u poslednjih nekoliko godina favorizovani izvođač radova na uslugama čišćenja snega, sanacijama atarskih puteva, kolovoza i deponija. U svrhe kupovine vojnog kompleksa osnovano je pravno lice pet dana nakon što je Republička direkcija za imovinu objavila oglas o prodaji.

Dva na prvi pogled nepovezana privatna preduzeća, poznata po dobroj saradnji sa vladajućom garniturom, podelila su vlasništvo nad namenski osnovanim preduzećem i kupljenim vojnim kompleksom samo nekoliko dana nakon kupovine.

Prestižna lokacija – cena snižena

Vojni kompleks “Mišeluk – Gornja Kamenica” površine veće od dva hektara i objekata od preko 634 kvadratna metra ponudila je Republička Agencija za imovinu po početnoj sniženoj ceni od više od 1,2 miliona evra. Oglas kojim se rashoduju nepokretnosti koje nisu više neophodne Vojsci Srbije objavljen je 4. septembra 2020. godine. Pet dana kasnije Ekstra Auto Transport osniva Extra Invest, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

Tri meseca kasnije, 4. decembra, državnom katastru podnet je zahtev za promenu vlasništva nad parcelom 4133 u korist Ekstra Invest doo, pokazuju podaci Repuličkog geodetskog zavoda.

U poslednjim danima 2020. godine, u registru APR-a, preduzeće Extra Invest menja ime u

Tatarsko brdo residence doosa delatnoštću “kupovina i prodaja vlastitih nekretnina”, seli se na novosadsku adresu i deli vlasništvo između vrbaskog Extra Auto Transporta i novosadskog preduzeća Bobar Beška. Manji deo objekata u vojnom kompleksu preuzeo je MPP Eat, još jedna ćerka firma vrbaskog Extra Auto Transporta.

Bobar Beška – član drim tima na tenderima Srbijagasa i glavni sponzor FK Vojvodina

Firma Bobar Beška u poslednjih nekoliko godina kupuje placeve i gradi naselja na više prestižnih lokacija u Vojvodini. U javnosti je ta kompanija pominjana po unosnim poslovima plaćenim iz džepa države i kontroverznim vezama sa vlastima. U analizi objavljenoj na sajtu javno.rs o sukobu interesa u privatnim donacijama MUP-u, Bobar Beška pominje se među pet privatnih kompanija koje godinama profitiraju od izgradnje mreže gasovoda širom Srbije, bez tenderske procedure, a uz podršku Srbijagasa. Ugovoreni radovi sa Srbijagasom vredni su više od 200 miliona evra, navodi se u analizi. Ova novosadska kompanija je ujedno i jedan od najvećih donatora FK Vojvodina u kom je generalni direktor upravo Dušan Bajatović, koji je ujedno i generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas. Firma Bobar Beška od 2019. godine poseduje i lanac benzinskih pumpi, čijim otvaranjima su prisustvovali novosadski gradski čelnici i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Bobar Beška je 2019. godine putem samo četiri javne nabavke u Novom Sadu dobio poslove vredne više od 850 miliona dinara bez PDV-a. Najvrednija je rekonstrukcija i adaptacija zgrade Doma zdravlja vredna blizu 689 miliona dinara, a preduzeće je dobilo i poslove na izgradnji parkirališta,nabavke goriva i proširenja gasne mreže.

Bobar Beška je sa oko tri miliona evra u 2015. godini svoje prihode uvećao na 22,8 miliona evra u 2019. godini.

Extra Auto Transport – konkurent i partner firmi bivšeg prvog naprednjaka u Kuli

Preduzeće Ekstra Auto Transport je  zaradilo više od 198 miliona dinara samo u 2020. godini putem javnih nabavki.

Uslugama iznajmljivanja opreme, održavanja i sanacije kolovoza i atarskih puteva, i poslovima zimske službe, Ekstra Auto Transport je, kao samostalni ponuđač, ostvarilo prihod od 734 miliona dinara, pokazuje VOICE-ova baza javnih nabavki u 10 vojvođanskih opština u periodu od 2016. do 2020. godine.

Asfaltna baza u Kuli

Znatno vrednije poslove ta firma iz Vrbasa je dobila kao članica grupe ponuđača u raznovrsnim javnim nabavkama, od održavanja obala kanalske mreže i hidrogradnje, do izgradnje parkirališta na tenderima i uređenja atarskih puteva od Subotice, preko Zrenjanina, Kule, Vrbasa do Novog Sada i Žablja.

Ukupna vrednost ovih poslova u periodu od 2016. do 2020. godine iznosi preko više od 979 miliona dinara. Ukupna vrednost svih javnih nabavki koje je vrbaska firma dobila u poslednje četiri godine je preko 1,7 milijardi dinara.

Inače, ova firma se u više navrata pojavljivala na tenderima u opštini Kula kao konkurent Molimentumu, preduzeću Zorana Videkanjića, rođenog brata tadašnjeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića, koje je ekskluzivno dobijalo milionske poslove održavanja deponija i usluga zimske službe, o čemu je VOICE pisao još 2016. godine. Krajem 2017. godine, Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru razrešenja Videkanjića sa funkcije predsednika zbog sukoba interesa, a vladajuća većina se ovom mišljenju opirala, te je sam Videkanjić 30. maja 2018. godine podneo ostavku – iz ličnih razloga.

Nakon smene prvog kulskog naprednjaka, veze bratovljevog preduzeća sa bivšim “konkurentom” na tenderima Ekstra Auto Transportom postaju – prijateljske. U krugu ciglane IGM “Telečka” koju je porodica prvog kulskog naprednjaka stekla tokom njegovog predsednikovanja počela je da niče asfaltna baza Ekstra Auto Transporta, bez dozvola i saglasnosti. Kako je pisao VOICE, braća Videkanjić prodala su pomenutu parcelu vrbaskom preduzeću, a iste godine zajednički su nastupili na tenderu u Subotici za poslove zimskog održavanja puteva vrednog 50 miliona dinara.

Ranka Ivanoska (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Resilience Funda, organizacije Global Initiative Against Transnational Organized Crime. Za sva mišljenja ili stavove izražene u istraživanju odgovorni su VOICE i NDNV, a nisu nužno mišljenja ili stavovi organizacije Global Initiative.