Skip to main content

Slučaj Studentskog centra Novi Sad: Direktor koji sebi povećava platu i sumnjive javne nabavke

20. maj 2022. Istraživanja
8 min čitanja

Nedovoljno za prekršajnu prijavu

Višestruke nepravilnosti, sumnjive višemilionske javne nabavke, „domari koji ne mogu da odrade posao“ i direktorov potpis na dokumentu kojim sebi duplira platu, obeležili su izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o radu Studentskog centra Novi Sad u 2019. i 2020. godini. To, međutim, nije bilo dovoljno za prekršajnu prijavu.

DRI u svom izveštaju navodi da je Studentski centar samo tokom 2019. godine kroz sedam javnih nabavki u vrednosti od 76 miliona dinara ograničio konkurenciju, koristeći diskriminatorske uslove i na taj način prekršio Zakon o javnim nabavkama. Iste godine, DRI je konstatovao da je još jednom prekršen Zakon o javnim nabavkama jer javne nabavke nije ni bilo, pa je posao u vrednosti od preko milion dinara dobio jedan preduzetnik iz Đurđeva.

I to je samo deo nepravilnosti koje je revizor uočio.

Direktor samom sebi potpisao uvećanje plate za 120.000 dinara

Na čelo Studentskog centra Novi Sad u avgustu 2016. godine dolazi novi direktor – Zoran Martinović. U tom periodu, Martinović je bio i na funkciji šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Mali Iđoš, na kojoj ostaje do 2018. godine. I 2020. godine, Martinović je, kako se navodi na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, bio odbornik u Skupštini opštine Mali Iđoš, ali se na toj poziciji zadržao svega desetak dana. Od 2018. godine, član je i Upravnog odbora Doma zdravlja „Dr Marton Šandor“ u Malom Iđošu, piše na sajtu agencije.

S obzirom da je Martinović praktično dve godine u isto vreme obavljao dve javne funkcije, VOICE je kontaktirao Agenciju za sprečavanje korupcije kako bismo utvrdili da li je time prekršen Zakon o Agenciji za sprečavanje korupcije u odredbama koje se tiču zabrane obavljanja druge javne funkcije. Iz Agencije navode da je Martinović prekršio zakon.

„Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru opomene Zoranu Martinoviću, zbog povrede odredaba čl. 28. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je tada bio na snazi, jer je, bez saglasnosti Agencije, istovremeno vršio javne funkcije direktora Studentskog centra u Novom Sadu i odbornika Skupštine opštine Mali Iđoš“, navodi se u odgovoru agencije za VOICE.

Dodaju da je odbačen Martinović zahtev za istovremeno vršenje javne funkcije odbornika Skupštine opštine Mali Iđoš jer nije podnet u roku.

Zoranom Martinovićem bavio se i DRI u svom izveštaju. Kao prvi prioritet u izveštaju se napominje da je Studentski centar ispaćivao uvećanje plate direktoru Martinoviću po osnovu stimulacije u iznosu od 120.000 dinara i to na osnovu odluke koju nije potpisao Upravni odbor, kako to nalaže statut Studentskog centra, već na osnovu odluke koju je potpisao sam Martinović.

Preporuka DRI na ovu nepravilnost bila je jednostavna: „Preporučujemo odgovornim licima Studentskog centra da o pravima i odgovornostima direktora odlučuje Upravni odbor“, navodi se u izveštaju.

Martinović je tako „stimulativno“ duplirao jednu svoju prosečnu platu koja na mesečnom nivou, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, iznosi 66.000 dinara.

Direktor Martinović nije odgovorio na pitanja VOICE-a upućena na zvaničnu imejl adresu Studentskog centra Novi Sad.

„Domari ne mogu da odrade ovaj posao“

Kroz mnoštvo nepravilnosti koje je DRI uočio, provlače se javne nabavke i sporazumi sa novosadskom firmom „Natural ambienta“. Samo u 2020. godini, ovoj firmi je Studentski centar isplatio više od 45 miliona dinara. Ukupan prihod firme „Natural ambienta“ u 2020. godini bio je 110 miliona dinara. Odnosno, gotovo polovinu prihoda te godine čine sredstva koja je ovoj firmi uplatio Studentski centar. Sličan je scenario i godinu dana ranije, kada je prihod Natural ambiente bio 80 miliona evra, od čega 30 miliona predstavljaju uplate Studentskog centra. Reč je o firmi koja, prema podacima sa APR-a, ima jednu zaposlenu osobu.

Interesantan scenario se desio u decembru 2020. godine, kada je firma Natural ambienta za jedan dan prihodovala čak milion i po dinara. Tada je Studentski centar raspisao hitnu nabavku izrade i montaže pregradnog zida od pleksiglasa za četiri studentska doma i dve službe. Posao je putem „mejla“ dobila Natural ambienta, piše DRI. U zahtevu Studentskog centra je navedeno da „domari ne mogu da odrade ovaj posao“. Radovi su početi i završeni 1. decembra 2020. godine, a Natural ambienta je za taj posao dobila 1.485.900 dinara.

Zakon o javnim nabavkama još jednom je prekršen 2019. godine, kada je Studentski centar oganičio konkurenciju tokom nabavke za molerske i farbarske radove u tri partije. Ustanova je zahtevala da ponuđač mora da obiđe radove, što nije u skladu sa zakonom, navodi DRI. Molerske i farbarske radove u vrednosti od 6,24 miliona dinara tada je dobilo „Sunce 021“ iz Novog Sada, preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Iste godine, ova firma je dobila i posao u vrednosti od 5,4 miliona dinara za „opemu za ugostiteljstvo“ a naredne godine više od devet miliona dinara za molersko-farbarske radove i zamenu podne obloge u jednom studentskom domu.

Zanimljiva je situacija i sa beogradskom firmom „B2M“. Ona je tokom 2019. i 2020. godine od SCNS-a dobila poslove u vrednosti od više od 110 miliona dinara. B2M je dobio dve javne nabavke – „sredstva pribor za održavanje higijene“ i „rezervni delovi, potrošni materijal, pribor i oprema za tehničko održavanje“. U oba slučaja, DRI je ocenio da se radi o kršenju Zakona o javnim nabavkama jer je Studentski centar ograničio konkurenciju.

B2M je inače jedna od firmi koju je Komisija za zaštitu konkurencije baš te 2019. godine kaznila sa 18 miliona dinara zbog dogovaranja javne nabavke koju je sprovodilo Ministarstvo odbrane, o čemu su pisali mediji. Vlasnik firme Borko Nerandžić tada je za tabloid „Kurir“ izjavio da će zbog ove „drakonske kazne verovatno zatvoriti firmu sa oko 60 zaposlenih“. Kako piše na APR-u, prosečan broj zaposlenih u firmi B2M i 2019. i 2020. godine bio je 29. Već 2020. godine neto dobitak firme bio je rekordnih 66 miliona dinara, u odnosu na 2019. (10 miliona) i 2018. (35,5 miliona).

Za zadatke iz delokruga SCNS različitim firmama plaćeno gotovo 6 miliona dinara

Marketing u sredstvima javnog informisanja, istraživanje zadovoljstva korisnika usluga Ustanove i revizija sistema finansijskog upravljanja i kontrole, samo su neke od usluga koje su u delokrugu rada Studentskog centra a koje je ova ustanova dodeljivala drugim firmama i na taj način potrošila više od pet i po miliona dinara, piše DRI u svom izveštaju.

Ove poslove dobile su i firme čiji vlasnici podržavaju Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića.

Naime, posao revizije sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) za 2020. godinu dobila je firma „Revizija i kontroling“ iz Novog Sada, u iznosu od gotovo 700 hiljada dinara. Vlasnici ove firme su dva profesora sa Fakulteta tehničkih nauka – Branislav Nerandžić i Veselin Perović.

Veselin Perović je 2017. godine podržao predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića, a 2021. godine potpisao „peticiju za odlučnu odbranu ugleda i institucije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od medijskog rata koji protiv njega vode političke i interesne grupe u zemlji i okruženju i medijima pod njihovom kontrolom“.

Inače, firma „Revizija i kontroling“ te 2020. godine i nije poslovala baš najbolje. Prihodovali su nešto više od 1,25 miliona, a poslovali sa gubitkom od gotovo milion dinara.

Gorepomenuta peticija za odbranu predsednikovog ugleda vezuje se za još jednu firmu koja je dobila poslove od Studentskog centra, a koji spadaju u delokrug rada ustanove.

Posao istraživanja zadovoljstva korisnika usluga Ustanove za 2019. godinu dobila je novosadska firma „New Solution“. Reč je o preduzeću koje ima burnu prošlost. Samo u periodu od 2018. do 2020. godine ova firma uspela je da promeni vlasnika, direktora, naziv kao i dva puta da menja delatnost. Do 2019. godine delatnost fime bila je „izdavanje časopisa i periodičnih izdanja“, a potom se firma bavi delatnošću „turističkog operatora“. Konačno, 2020. godine „New Solution“ se odlučuje za „računarsko programiranje“.

No, za ovo priču je važna 2019. godina.

Te 2019. godine, New Solution je bio u vlasništvu Danijela Kulačina, preko firme „Feedback Consulting & New Media Production“.

O Kulačinu su mediji pisali kao članu predsedništva političke stranke „Srpska liga“.  

Predsednik „Srpske lige“ a ujedno i bivši vlasnik firme „Feedback Consulting & New Media Production“ je Aleksandar Đurđev, koji je poslanik u Skupštini Vojvodine. U Skupštinu Đurđev je ušao preko liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Ove godine, Kulačin se pojavio na predizbornom skupu PUPS-a koji je deo koalicije „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“. Kao predstavnik Srpske lige, koalicionog parnetera PUPS-a pojavio se Aleksandar Đurđev, dok je Kulačin predstavljen kao predsednik Centra za razvoj Šajkaške.

Sam Aleksandar Đurđev pokretač je pomenute peticije za odbranu ugleda Aleksandra Vučića, koju je potpisao i Veselin Perović, jedan od vlasnika firme „Revizija i kontroling“.

„Revizija i kontroling“ i „New Solution“ prihodovali su od Studentskog centra više od 1,2 miliona dinara, za usluge koje inače spadaju u delokrug rada ove ustanove, na šta je upozorio i DRI.

Zanimljivo, tokom 2019. i 2020. godine SCNS je za usluge savetovanja u oblasti javnih nabavki izdvojio više od milion dinara i za to angažovao beogradsku firmu „Public Activ“, iako je, i pored toga, u više navrata kršen Zakon o javnim nabavkama. Savetovanje u oblasti javnih nabavki takođe spada u delokrug rada Studentskog centra.

„Javne“ nabavke bez javne nabavke

Tokom 2019. godine Studentski centar je prekršio Zakon o javnim nabavkama tako što je poslove u vrednosti od milion dinara dodeljivao firmama bez sprovedenog postupka javne nabavke.

Studentski centar je u 2019. godini sproveo dve nabavke usluga – održavanje elektromotora i održavanja i servisiranja sistema centralne klimatizacije, grejanja, ventilacije i aspiracije. Za ove usluge izvršeno je plaćanje u iznosu od 1,02 miliona dinara, bez sprovedenog postupka javne nabavke, navodi se u izveštaju DRI. Tako je još jednom prekršen Zakon o javnim nabavkama. Ove poslove dobila je Samostalna zanatska radnja „Rotor elektroservis“ iz Đurđeva.

Nemanja Nenadić: Kada ne postoji obaveza da se nabavka oglasi (foto: MC Beograd)

No, Studentski centar je ovde pristupio „starom dobrom“ modelu podele javnih nabavki, kako bi se izbegao zakon.

“Kada se procenjena vrednost nabavke spusti ispod praga koji je bio 500 hiljada dinara bez PDV-a po ranijem zakonu, onda ne postoji obaveza da se nabavka oglasi i naručilac dobija priliku da pozove onu firmu sa kojom ima unapred postignut dogovor”, objašnjava za VOICE programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

DRI i ranije uočavala nepravilnosti u radu studentskog centra

I tokom 2015. godine uočen je niz nepravilnosti u radu Studentskog centra Novi Sad. Te 2015. godine SCNS nije pravilno sačinio Bilans stanja i utvrdio stanje imovine, obaveza i  potraživanja, jer nije izvršen popis celokupne imovine i obaveza u iznosu od najmanje 44.296.000 hiljada dinara, piše u tadašnjem revizorskom izveštaju.

I tada je revizor utvrdio niz nepravilnosti u postupcima javnih nabavki koje se sprovodio SNCS.

Takođe, te 2015. godine je zanimljiva situacija i sa izdavanjem studentskih soba tokom trajanja festivala Egzit.

„Za vreme trajanja Festivala ‘EXIT’, Ustanova je izdavala smeštajne kapacitete zainteresovanim turističkim preduzećima, odnosno, organizacijama“, piše u izveštaju DRI.

Revizor dodaje da SCNS nije raspisivao konkurs za izdavanje smeštajnih kapaciteta, što je, kako se navodi u izveštaju, potvrdio i tadašnji direktor.

„Sa zainteresovanim korisnicima usluga smeštaja, Ustanova je zaključivala ugovore o korišćenju određenog broja kreveta, u određenim studentskim domovima, kao i broj noćenja i cenu po kategoriji doma. U domovima I kategorije, cena jednog noćenja je bila 10 evra, a za domove II kategorije – 7 evra. U cenu nije uračunata boravišna taksa koju su korisnici dužni da uplate u skladu sa brojem dana korišćenja usluge“, navodi revizor.

Tom prilikom, SCNS je prihodovao 4,3 miliona dinara.

DRI: Nema uslova za prekršajnu prijavu

Državna revizorska institucija ima ovlašćenja da nakon sporevedene revizije podnese prijave nadležnim organima za nepravilnosti koje su prekršene u kaznenim odredbama određenog zakona.

Ipak, u slučaju Studentskog centra nema uslova za prekršajnu prijavu, navode iz DRI za VOICE.

„Odredbe zakona koje su prekršene u nepravilnostima iz Izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja Studentskog centra Novi Sad nisu kažnjive u skladu sa kaznenim odredbama propisa na koji se odnose“, navodi se u odgovoru DRI za VOICE.

Dodaju i da je Studetnski centar blagovremeno dostavio Izveštaj o otklanjanju nepravilnosti otkrivenih u reviziji (Odazivni izveštaj).

„Za nepravilnosti koje su obuhvaćene nalazima prioriteta 1 koje je moguće otkloniti u roku od 90 dana Studentski centar Novi Sad je mere ispravljanja u celosti dokumentovao, dok je za nepravilnosti koje je moguće otkloniti u roku do godinu dana naveo opis mera ispravljanja, funkciju ili zvanje lica odgovornog  za preduzimanje mera i period u kome se planira preduzimanje“, navodi se u odgovoru DRI.

Sve navode u Odazivnom izveštaju Studentskog centra, DRI je ocenio kao istinite.

Ekipa VOICE