Skip to main content

Smenjen direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović

03. mar 2016. Aktuelno
< 1 min čitanja

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije saopštila je danas da je sa dužnosti razrešen direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović.

VOICE je pre dva dana objavio istraživanje o EPS-u i otkrio da je to državno preduzeće sprovelo sporan postupak javne nabavke za usluge vanlinijskog prevoza zaposlenih, a za deo ove javne nabavke mogao je da konkuriše samo ponuđač koji u svom voznom parku ima minimum 145 autobusa.

Rezultat toga je da se za prevoz zaposlenih u kompanijama čiji je osnivač EPS u periodu od 30 meseci javio samo jedan ponuđač i to firma Lasta.

Zbog toga je građanski nadzornik u ovom postupku uputio zahtev za zaštitu prava Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki smatrajući da su na taj način diskriminisani drugi potencijalni učesnici.

Vlada Srbije imenovala je početkom oktobra 2014. Aleksandra Obradovića za direktora Elektroprivrede Srbije (EPS).

Obradović je od 6. septembra 2012. bio vršilac dužnosti direktora EPS, a od tada mu je mandat produžavan u dva navrata.

Obradović je izabran na javnom konkursu u veoma jakoj konkurenciji među više od 70 kandidata.

On je bio regonalni direktor češke energetske kompanije ČEZ-za Srbiju, radio u konsultantskoj kući Artur D’Litl gde je vodio restrukturiranja mnogih evropskih kompanija, a u francuskom „Lafaržu“ bavio se poslovima strategije i investicija.

U Pragu je završio studije ekonomije i biznisa na Univerzitetu Anglo-amerikan, dok je master studije završio na Univerzitetu u Pitsburgu u SAD.