Skip to main content

SNS miting dezinformacija i Petar Iljič Čajkovski

14. mar 2022. Fact-checking
3 min čitanja

Na predizbornom mitingu u selu Kucura, u opštini Vrbas, predsednički kandidat Aleksandar Vučić deo govora posvetio je i aktuelnoj situaciji u Ukrajini. Osvrnuo se na to da Srbija mora da zadrži mir i stabilnost i istakao važnost neširenja histerije usled aktulne ratne krize. Kao loš primer naveo je „jednu susednu zemlju“ koja je zabranila operu Petra Iljiča Čajkovskog „samo zato što je Rus“. No, predsednik je pogrešio i poverovao pisanju portala, jer Zagrebačka filharmonija iz nama susedne Hrvatske nije zabranila operu poznatog kompozitora.

U nedelju se u Kucuri, selu sa nešto više od 4.000 stanovnika, na predizbornom mitingu Srpske napredne stranke Vučić je govorio o realizovanim investicijama, poljoprivrednom potencijalu Vojvodine i ovog dela Južnobačkog okruga, a osvrnuo se i na rat u Ukrajini i gde je Srbija u svemu tome. Potom je naglasio da je histerija nepotrebna u ovom trenutku.

„Da li razumete ljudi da su u našem susedstvu neki zabranila operu Pjotra Iljiča Čajkovskog, zato što je čovek Rus. Čovek je umro u 19. veku. Zamislite branite Dostojevskog, šta učite iz književnosti ako ne učite Dostojevskog“, obratio se okupljenim građanima.

Šta se zapravo desilo sa slučajem opera Petra Iljiča Čajkovskog u izvođenju Zagrebačke filharmonije?

Dvadeset i petog februara na svom Fejzbuk profilu Zagrebačka filharmonija obavestila je publiku o promeni programa namenjenog za to veče usled aktuelne situacije u Ukrajini.

“Zbog novonastale situacije u Ukrajini koja utječe na cijeli svijet i unosi zastrašujući nemir, Zagrebačka filharmonija na čelu sa šefom dirigentom Dawid Runtz, izražava solidarnost prema ukrajinskom narodu”, stoji između ostalog u Fejzbuk postu Zagrebačke filharmonije.

U nastavku, predstavljen je nov program koji čine kompozicije Samuela Berebera, Betovena i Petra Iljiča Čajkovskog. No, mediji iz Srbije i regiona primetili su da su pojedina dela Čajkovskog izbačena iz repertoara i naglasili da je Zagrebačka filharmonija to uradila “zbog Putina”.

Potom se ponovo oglasila i Zagrebačka filharmonija i obrazložila da poznati ruski kompozitor nije skinut sa programa već je repertoar prilagođen aktuelnoj situaciji, kao i da “nacionalnost nikada neće biti razlog da umetnik ne bude na repertoaru”.

“Vesela djela P. I. Čajkovskog zamijenili smo komornijim skladbama, u znak solidarnosti s Ukrajinom. To je uobičajena praksa u svijetu u takvim situacijama. Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 P. I. Čajkovskog ostao je na repertoaru. Nacionalnost nikad neće biti razlog da umjetnika/cu nemamo na repertoaru”, stoji u novom Fejzbuk postu Zagrebačke filharmonije.

Kako očigledno ne bi došlo da zabune, Zagrebačka filharmonija ovaj tekst ubacila je i u prvobitni post koji je izazvao konfuziju.

O ovoj lažnoj vesti pisao je i portal Istinomer.

Pojedini mediji poput Blica ispravili su svoj tekst u kojem su promenu repertoara Zagrebačke filharmonije okarakterisali kao čin “zbog Putina”.

No, predsednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno nije do kraja ispratio situaciju sa izvođenjem opera poznatog ruskog kompozitora u Hrvatskoj, pa se ovim lažnim navodima poslužio u svom predizbornom govoru. 

Petar Alimpijević (VOICE)