Skip to main content

Tabloidno vaskrsenje incidenta u prihvatnom centru

22. sep 2020. Fact-checking
2 min čitanja

Prema pisanju tabloidnog portala „Nacionalonline.rs“ u nedelju, 20. septembra, u prihvatnom centru „Adaševci“ došlo je do pucnjave. Međutim, reč je o lažnoj vesti jer se pomenuti incident desio 19. aprila ove godine.

„Danas oko 12:15 sati došlo je do incidenta u prihvatnom centru za migrante u Adaševcima u Šidu“, navodi se u tekstu „KAO RATNA ZONA: Migranti se pobunuli u Šidu, odjeknuli pucnji“. U tekstu piše “da je pripadnik Vojske Srbije, koji obezbeđuje Centar, pripucao iz vatrenog oružja”.

I to nije sve, jer tablodini portal piše i kako u izmišljenom incidentu „nije bilo povređenih“. Bez ikakve argumentacije u tekstu se tvrdi da je ovo „samo jedan u nizu incidenta u migrantskim centrima od izbijanja pandemije“.

Da u nedelju, 20. septembra, nije bilo nikakvnih incidenta i “pripucavanja iz vatrenog oružja” potvrdili su nam u Policijskoj upravi Sremska Mitrovica, dodajući da je u aprilu ove godine bilo prijavljenih sličnih slučajeva u prihvatnom centru “Adaševci”.

“Policijskoj stanici u Šidu nije prijavljen nijedan događaj u prihvatnim centrima na području opštine Šid od aprila ove godine, u kojima je bilo pucanja”, stoji u odgovoru PU Sremska Mitrovica. 

Naime, reč je o incidentu koji se desio 19. aprila ove godine, kada je grupa migranata pokušala da napusti prihvatni centar “Adaševci”, pa su pripadnici Vojske Srbije (koja je nekoliko dana ranije poslata da obezbeđuje prihvatne centru u opštini Šid) “postupali u skladu sa zakonom i pravilima službe”, kako je rekao ministar Vulin.  

Ovaj incident portal “Nacionalonline.rs” je očigledno “vaskrsao” te se on sada deli po antimigrantskim grupama na društvenoj mreži Fejsbuk, uz izuzetno pogrdne komentare prema migrantima.

Tabloidni portal Nacional online nema na svojoj internetskoj stranici impresum, tako da je nepoznato ko je osnivač portala i ko sedi u njegovom uredništvu.

Na portalu dominiraju preuzeti tekstovi sa drugih sajtova, a kada je reč o spornom tekstu kao iztvor se navodi portal Objektiv koji ima pregršt vesti koje u negativnom svetlu predstavljaju izbeglice.

Međutim, na portalu Objektiv 20. septembra nije objavljena niti jedna vest iz Šida. Tekst o incidentu u migrantskom kampu kada je vojnik pucao u vazduh, o kojem piše Nacional online, Objektivu je takođe objavio 19. aprila.

Petar Alimpijević (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.