Skip to main content

Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

23. sep 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Novinaru Vojvođanskoj istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

Išpanović je nagradu dobio za istraživačko-analitički tekst „Digitalni šovinizam na Fejsbuku: Dani srpskih nacionalističkih mrmota“, koji je 15. marta objavljen u novoj rubrici Fact checking na portalu VOICE.

Tekst se bavi činjenicom da u Srbiji za pet godina od početka izbegličke krize nisu zabeleženi veći incidenti između migranata i domaćeg stanovništva, ali da i pored toga ciklično buja šovinizam, pre svega na digitalnoj platformi Fejsbuk, a u poslednje vreme i na ulicama gradova Vojvodine i Srbije.

Išpanović je kroz analizu odnosa ovdašnjeg stanovništva prema izbeglicama i razgovor sa stručnjacima na tu temu istražio niz primera kako marginalne grupacije, ali i aktivni učesnici na političkoj sceni Srbije, tretiraju izbeglice i izmišljaju događaje u kojima su oni navodno učestvovali.

U najužem izboru za nagradu Novinarske škole bila je još jedna novinarka VOICE-a Sanja Kosović i to za tekst „Društvene mreže: Falsifikovanje činjenica za raspirivanje šovinizma prema migrantima“ koji je objavljen 19. aprila u pomenutoj Fact checking rubrici.

Prema rečima direktorke Novosadske novinarske škole Dubravke Valić Nedeljković, nijanse su odlučile da tekst Sanje Kosović, iako slične tematike i kvaliteta kao i Išpanovićev, ovoga puta žiri ne proglasi pobedničkim.

Osim Išpanovića i Kosovićeve, u užem izboru za nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma bio je i prilog novinara Miodraga Sovilja koji je emitovan na televiziji N1.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je osam prijava.

(Autonomija/VOICE)