Skip to main content

Tabloidni portal izmislio protest protiv migranata u školi u Višnjićevu

26. sep 2020. Fact-checking
3 min čitanja

Pre nekoliko dana, portal Newspanel objavio je manipulativan tekst “Problemi nisu od juče: Roditelji u Šidu protiv migranata u školama! Nameću islamske običaje…” u kojem neimenovani autor iznosi tvrdnje da su roditelji u osnovnoj školi u Višnjićevu kod Šida održali protest protiv “plana da lokalna deca dele učionice sa maloletnim migrantima”. Međutim nikakav protest u tom mestu nije održan ovih dana, već 2017. godine.

Newspanel tvrdi da je na protestu ispred škole bilo oko 200 ljudi, a da je protest “započeo” još 2017. godine, te da su problemi u tom mestu danas isti. Međutim, protest o kom piše pomenuti portal, nije “započeo” 2017. godine i “problemi” danas nisu isti.

Jednodnevni protest u Višnjićevu o kom Newspanel piše, dakle, održan je 2017. godine, a u protekle dve godine u jedinoj osnovnoj školi u Višnjićevu uopšte nije bilo učenika migranata. Jedina osnovna škola u tom mestu je odeljak škole “Filip Višnjić”, a po rečima  direktora Slobodana Rodića, poslednja školska godina u školi u Višnjićevu koju su pohađali učenici migranti bila je 2018/2019.

“U našoj školi već drugu godinu uzastopno nema učenika migranata, niti su bili planirani za ovu školsku godinu. Učenika migranata nema iz praktičnog razloga što maloletna deca sa roditeljima više ne borave u prihvatnom centru Adaševci, odnosno u motelu kraj autoputa”, rekao je Slobodan Rodić za VOICE.

Rodić je naveo da nakon reorganizacije prihvatnih centara oni jednostavno više ne dobijaju učenike migrante, već da su maloletna deca sa roditeljima iz prihvatnog centra Adaševci prebačeni u prihvatni centar u Šidu kod Železničke stanice, te deca idu u škole koje su bliže tom centru.

Mada po rečima direktora škole, migranata učenika nema u školi u Višnjićevu, autor teksta sa Newspanela tvrdi i da su razgovarali sa majkom jednog učenika te škole, koja se požalila na kvalitet obrazovanja dece zbog migranata u školi. Takođe, u tekstu se navodi da je u toj školi rečeno da decu iz prihvatnih centara ne smeju da dodiruju levom rukom, da razgovaraju sa njima, niti da upiru prstom u njih zbog “običaja u islamskim zemljama”.

Pored toga, tekst koji je objavio portal Newspanel 21. septembra ove godine zapravo je preslikana vest i TV prilog “Roditelji u Šidu protiv dece migranata u školama”, koje je portal N1 objavio 2017. godine. Kao što se može videti iz priloženog, cele rečenice su kopirane, ali je autor teksta na Newspanel-u dodao delove koji se bave kulturološkom represijom i običajem “leve ruke”.

Određivanje leve ruke kao zle nije običaj islamske religije

Običaj koji se pominje u tekstu na portalu Newspanel je zapravo više verovanje i sujeverje, nego nešto što se zaista praktikuje u islamu. On vuče korene iz hadisa, pouka ili poslanica proroka Muhameda posredstvom kojih su ljudi bili edukovani o smernicama kojih bi trebalo da se pridržavaju kako bi vodili moralan i ispravan život. Na primer, u njima se kaže da uvek treba jesti desnom rukom.

Međutim, unutar islama, hadisi zauzimaju sekundarno mesto u odnosu na Kuran, svetu knjigu. Jedine instance u kom se leva ruka pominje u negativnom kontekstu u tom svetom dokumentu jeste kada se ona dovodi u vezu sa nevernicima, onima koji ne veruju u reč Alaha (Surah Al-Balad, 90:19; Surah Al-Haqqah, 69:25).

Usled toga, portal Newspanel je pogrešno protumačio običaj, u koji i ne veruju svi unutar islama, i stoga, nije ni moguće da se oni mogu nametati, iako se tako navodi u naslovu. Takođe, određivanje leve ruke kao “zle”, “loše”, “prljave” i “đavolske” nije čak ni vezano isključivo za ovu religiju, nego je rasprostranjeno širom različitih kultura, gde su oni koji su upotrebljavali levu ruku pokušali prevaspitati i naučiti korišćenju desne ruke.

Poput tabloidnog portala Nacional online, ni sadržajno ništa manje drugačiji portal Newspanel nema na svojoj internetskoj stranici impresum, tako da je nepoznato ko je osnivač i ko uređuje stranice portala. Tekst koji je 21. septembra objavljen je suštinski zlonamerno reciklirana vest objavljena sa ciljem da stvara neosnovanu paniku koju neguju antimigrantski nastrojeni portali.

Sanja Kosović i Igor Išpanović (VOICE)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Tekst je nastao u okviru projekta “Digitalno poverenje – novinari protiv dezinformacija o migrantima” koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.