Skip to main content

U Kuli u nedelju vanredni izbori, SzS bojkotuje

14. dec 2018. Aktuelno
5 min čitanja

Vanredni lokalni izbori biće u nedelju 16. decembra održani u vojvođanskoj opštini Kula, gde je prema zvaničnim podacima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u birački spisak upisano 35.914 birača. Osim u Kuli, vanredni lokalni izbori biće održani i u opštinama Kladovo i Doljevac, dok će redovni biti samo u Lučanima.

Opštinska izborna komisija u Kuli proglasila je ukupno osam izbornih lista, a građani će svoje pravo da glasaju moći da ostvare na 40 biračkih mesta. Prva lista je „Aleksandar Vučić – zato što volimo Kulu“, koja je, kako su lokalni funkcineri te stranke rekli novinarima lokalne televizije, potpise sakupila za „nekoliko sati“ nakon što je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala izbore. Lista ima 37 kandindata za odbornike, koliko ima i mesta u lokalnom parlamentu.

Za glasove građana kulske opštine boriće se i lista pod rednim brojem dva „Socijalistička pratija Srbije – Ivica Dačić“ sa 25 kandidata, zatim tri „Pokret obnove Kraljevine Srbije – Marko Košutić“ sa 25 kandidata i četiri „Ruska stranka – Dušan Hajduković – Kekini principi“ sa 13 kandidata. Imenom liste se aludira na „principe“ nedavno preminulog lokalnog lidera te stranke Hercena Radonjića Keke, koji je bio jedini opozicioni odbornik u skupštini u poslenjem sazivu.

Pod brojem pet je odbornička lista „Pokret socijalista – Aleksandra Vulin“ sa 25 kandidata, zatim pod brojem šest „Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj“ sa 13 kandidata, pod brojem sedam „Partije ujedinjenih penzionera Srbije – Milan Krkobabić – I Kula je Srbija“  sa 25 kandidata i pod brojem osam novi građanski pokret koji se pojavio upravo pred ove izbore „Grupa građan Kritična masa“ sa 15 kandidata.

Savez za Srbiju, u kojem je i Demokratska stranka koja ima odbor na lokalu u Kuli, ranije je saopštio da će bojkotovati vanredne izbore u Kuli, Kladovu i Doljevcu, jer su „veštački izazvani i nezakonito raspisani“. Savez je tada najavio da će od Ustavnog suda tražiti i ocenu o ustavnosti i zakonitosti, kao i privremenu meru obustavljanja svih predizbornih radnji.

Tako se i Opštinski odbor Demokratske stranke u Kuli ubrzo oglasio saopštenjem u kojem su poručili da će se priključiti bojkotu. U saopštenju su podsetili da su izbori raspisani pod čudnim okolnostima, da nikada predsednik opštine Velibor Milojičić nije zvanično saopštio da je podneo ostavku, niti je Skupština bila obaveštena.

„Građani do danas nisu čuli zvaničnu ostavku aktuelnog predsednika opštine Velibora Milojičića, skupština nije razmatrala niti potvrdila njegovu ostavku, a od dana kada su mediji izvestili o mogućoj ostavci niko u javnosti nije saopštio razloge zbog kojih je podneta“, podsetila je opštinska DS.

Ovu informaciju o čudnom „podnošenju, pa povlačenju ostavke“ predsednika Velibora Milojičića, javnost je obavestio VOICE 4. oktobra ove godine. Iako je VOICE tog istog dana uspeo da potvrdi informaciju o ostavci, preko izvora iz lokalne vlasti, u lokalnom SNS-u negirali su da je Milojičić podneo ostavku ili da o tome imaju saznanja. Sam Milojičić nije odgovorao na telefonske pozive. On se u dva navrata SMS-om opravdao zauzetošću uz obećanje da će se javiti kasnije, ali to nije učinio. Na telefonski poziv javio se Milojičićev zamenik Karolj Valka (SVM) koji se pravdao službenim odsustvom. Iako je i on rekao da ne zna da je predsednik opštine podneo ostavku, ovu mogućnost nije isključio rečima da “SNS ima većinu da donese takvu odluku“.

U opštini je već tada uveliko počela predizborna kampanja, iako se u javnosti o ostavci i izborima nije pričalo, i to sve do samog raspisivanja 28. oktobra. Građani sa kojima su novinari VOICE razgovarali primetili su razne vrste stranačkih aktivnosti na ulicama opštine i pre tog datuma, a odmah nakon samog raspisivanja dominantnu vizuelnu ulogu preuzela je Srpska napredna stranka (SNS), sa zakupljenim bilbordima, plakartima, lecima i temeljno pripremljenom kampanjom.

Osim dominantne kampanje, u Opštini Kula su se u danima pred održavanje izbora gotovo svakodnevno ređali funkcioneri, ali ne stranke, već Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine i Srbije, kao i drugih lokalnih samouprava. Tako je u Kuli kao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić otvorio treći pogon Kalcedonije u zemlji, kada je najavio nova ulaganja u ovu opštinu. Premijerka Ana Brnabić uključila se Skype-om na čas u Gimnaziji „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu u toj opštini 7. novembra, pa je ponovo posetila Kulu 12. decembra da bi obišla pogon italijanske firme „Euroin“. Potom je 17. novembra u opštinu stigao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović da pusti u rad crpnu stanicu za navodnjavanje „Kula – Mali Iđoš“.

Osim toga, dva dana pred izbore u Novom Sadu je aktuelni predsednik Velibor Milojičić potpisao sa predsednikom Pojkrajinske vlade Igorom Mirovićem, Ugovor o početku prve faze radova na izgradnji sportsko – rekreativnog centra u Opštini Kula, vredan 175 miliona dinara, od čega je opština obezbedila 100 miliona dinara.

Jedini koji je u opštinu došao kao funkcioner svoje stranke Saveza vojvođanskih Mađara je njen predsednik Ištvan Pastor. On je na tribini u Kuli građanima poručio da glasaju za listu broj jedan, jer će SVM izaći na lokalne izbore u koaliciji sa SNS. Ni kao funkcioner institucija, ni kao funkcioner stranke, u opštini je intenzivno bio prisutan i rođeni brat predsednika Srbije Andrej Vučić, koji je primećen na fotografijama aktivista lokalnog SNS na društvenim mrežama, gde je fotografisan na prepoznatljivim lokacijama širom opštine.

Da je u Kuli, ali i u Lučanima, Kladovu i Doljevcu, uočena „funkcionerska kampanja“, potvrdila je posmatračka misija „CRTA“, koja prati izbornu atmosferu i radnje u sve četiri opštine u kojima se 16. decembra održavaju lokalni izbori. CRTA je saopštila da je u sve četiri opštine zabeleženo „intenzivno prisustvo republičkih funkcionera – od ministara do direktora službi i javnih preduzeća – praćeno zloupotrebom javnih resursa“.

„Iako su u pitanju lokalni izbori, kampanja u ove četiri opštine poprimila je obeležja nacionalnih izbora. Više od 20 puta su republički ministri i funkcioneri posetili sve četiri opštine u poslednjih mesec dana, od kojih je više od polovine zabeleženo u Lučanima“, poručio je šef Crta posmatračke misije Raša Nedeljkov u saopštenju.

U kampanji je CRTA zabeležila i aktivnosti humanitarnog karaktera koje organizuju ili u čijoj organizaciji učestvuju opštine (besplatni lekarski pregledi, besplatni koncerti i kulturni sadržaji), a za koje postoje indicije da se radi o promociji stranaka koje čine vlast. Dodaje se da nije zabeleženo odstupanje u sprovođenju pripremnih radnji za održavanje izbora od strane lokalne izborne administracije.

U ovakvoj atmosferi i predominaciji jedne partije, kao i kandidovanju partija koje su praktično u koaliciji sa vodećom SNS u kulskoj oštini, na izbornom polju pojavila se samostalna lista Grupe građana „Kritična masa”. Ova izborna lista nastala je kao odgovor građana na malverzacije aktuelne vlasti u Kuli koje su zabeležili mediji. Deset aktivista izdvojilo se iz grupe na Fejsbuku, u kojoj su do tada na statusimai objavama diskutovali o lokalnim problemima, politici, temama i korupciji. Građanska opcija zalaže se za to da se u ovoj opštini konačno više pažnje počne obraćati na obrazovanje, zapošljavanje, građansku participaciju i borbu protiv korupcije.

Korupcija je u Kuli godinama jedna od glavnih tema. Aktuelni predsednik opštine Milojičić na tu funkciju stupio je tek nedavno, a njegov prethodnik Perica Videkanjić, smenjen je i sa mesta predsednika opštine i sa mesta glavnog čoveka SNS u Kuli, nakon niza skandala koji su povezivani sa njim. Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon pisanja VOICE, uputila Skupštini opštine Kula inicijativu za razrešenje Videkanjića sa funkcije predsednika opštine zbog mnogobrojnih višemilionskih poslova dodeljenih putem javnih nabavki preduzeću rođenog brata Zorana Videkanjića i dodeli državnih oranica po pravu prečeg zakupa supruzi. Vladajuća garnitura je to rešenje Agencije nazvala „navodnom odlukom“, „preporukom“, „nekim papirom“, a sam Videkanjić je optužio Agenciju „u kojoj se zna ko sedi“ da njegovim bližnjim uskraćuje osnovno pravo na rad i pozvao odbornike da donesu konačnu odluku. Odluka je odbijena, ali je Videkanjić na kraju ipak morao da ode sa funkcije podnoseći ostavku u maju.

Maja Leđenac (VOICE)