Skip to main content

VOICE: Naprednjaci se uselili u zaštićeno kulturno dobro 

22. jun 2018. Istraživanja
3 min čitanja

Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, otkriva VOICE.

Nije poznato kada su se „naprednjaci“ smestili u objekat „Sabov-Dejanović“, spratnu kuću koju je još 1790. godine izgradio Dimitrije Anastasijević Sabov, bogati trgovac i jedan od osnivača Karlovačke gimanzije.

Pre dve godine, odlukom Skupštine Srbije „O utvrđivanju granica zaštićene okoline i mera zaštite prostorno kulturnoistorijske celine ’Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca’ nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja“, parcela na kojoj se nalazi kuća „Sabov-Dejanović“ stavljena je pod „posebne mere zaštite za objekte i prostore“, pošto se tom odlukom tretira kao „objekat od posebne vrednosti“. Samo gradsko jezgro u registru kulturnih dobara nalazi se još od 1993. godine.

Mere zaštite koje se propisuju u skupštinskoj odluci, a koje obuhvataju parcelu na kojoj se nalazi kuća „Sabov-Dejanović“ podrazumevaju očuvanje autentičnog horizontalnog i vertikalnog gabarita, primenjenih materijala i konstruktivnog sklopa, očuvanje stilskih karakteristika i dekorativnih elemenata, autentičnog kolorita objekta, ali i očuvanje osnovnih vrednosti funkcionalnog sklopa i enterijera.

Međutim, „naprednjaci“ su na ovu vrednu građevinu stavili svoju tablu na kojoj piše da se tu nalazi Opštinski odbor u Sremskim Karlovcima, a na prozorima kancelarije nalepljeni su promotivni plakati. Ista odluka kod pominjanja reklama navodi samo postavljanje reklama i tabli sa imenima značajnih ličnosti koji su živeli u sada zaštićenim objektima, ali se ne pominju reklame i table koje služe za privredu ili – u ovom slučaju – promociju političke stranke.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture su na naš zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja odgovorili da niko nije tražio dozvolu da izvrši bilo kakve izmene na kući „Sabov-Dejanović“, što bi značilo da u lokalni „naprednjaci“ nisu ni pitali Zavod da li na ovu građevinu, na kojoj nema nikakvih drugih reklama, mogu da postave svoju i tako joj promene izgled.

– Uvidom u arhivu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd konstatovano je da za radove na kući „Sabov-Dejanović“ koja se nalazi u ulici Mitropolita Stratimirovića 18 u Sremskim Karlovcima, nisu izdavani uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite niti je data saglasnost za projekat i dokumentaciju- navodi se u odgovoru Zavoda. Jedini zahtev koji je za kuću „Sabov-Dejanović“ stigao u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture jeste zahtev fizičkog lica po kom je Zavod trebalo da da mišljenje o legalizaciji pomoćnog objekta koji se nalazi u dvorištu kuće.

U Zakonu o kulturnim dobrima navodi se da je zabranjeno raskopavanje, rušenje, prepravljanje, preziđivanje, prerađivanje ili vršenje bilo kakvih radova koji mogu narušiti svojstva kulturnog dobra bez utvrđenih uslova i saglasnosti nadležnog organa.

Kako se navodi u Katastru nepokretnosti, kuća danas ima dva vlasnika, dok je vlasnik jedne osmine država, a pravo korišćenja ima Udruženje penzionera Srbije.

Zašto je kuća značajna?

Kuća „Sabov Dejanović“ je porodična kuća trgovca Dimitrija Anastasijevića Sabova. Kuća ima podrum, prizemlje i sprat i – prema informacijama iz Katastra nepokretnosti – veličine je 249 kvadratnih metara. Posebno značajna kod ove zgrade je njena fasada, koja ima odlike baroknog stila. Kuća u kojoj su prostorije stranke jedina je takva sačuvana u Vojvodini.

– Izrazita dekorativnost ovog objekta, a posebno prizemne zone fasade sa rokajnim kovinama, jedinstvena je na objektima građanske arhitekture 18. veka u Vojvodini. Postoje indicije da su slično koncipirane zgrade postojale u vojvođanskim gradovima, ali da nisu sačuvane do danas – navodi se o kući na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ekipa VOICE