Skip to main content

VOICE: Pavel Surovi srećan zbog „besplatne reklame“ za zelenaške pozajmice

11. jun 2016. Aktuelno
3 min čitanja

Predsednik političke partije Slovaci napred Pavel Surovi, koja je na poslednjim izborima za Skupštinu Vojvodine nastupila u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, potvrdio je redakciji Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) da će uskoro u Srbiji započeti biznis davanja novčanih pozajmica po veoma nepovoljnim kamatnim stopama putem specijalizovanih portala.

VOICE je prošle nedelje objavio da bi Surovi ovaj posao obavljao na način kao što posluju slični specijalizovani portali u 23 zemlje, poput Hrvatske i Slovačke, sa kojima on već više godina poslovno sarađuje.

I pored izražene želje da razgovara o svojim poslovnim planovima u Srbiji za VOICE, Surovi kasnije nije odgovarao na telefonske pozive novinara, niti na mejl sa pitanjima koja su mu na njegovo insistiranje unapred upućena. Ipak, nakon objavljivanja teksta Surovi se „zahvalio“ SMS porukom autoru teksta istog dana kada je on objavljen.

„Darko, zahvaljujem Vam na besplatnoj reklami. Već su me kontaktirali iz banke u vezi domena… Samo da Vas obavestim u mom vlasništvu je i domen smskrediti.rs. Veliki pozdrav Pavel“, napisao je Surovi.

Kao što je VOICE već objavio, Surovi je u Srbiji zakupio domen Brzikrediti.rs. i registrovao ga na svoje ime. Ujedno on se navodi i kao jedina osoba za administrativni i tehnički kontakt.

Kako je sam otkrio, kod istog provajdera je zakupio i domen smskrediti.rs. Kao datum registracije ovog domena naveden je 29. mart 2012. godine, a poslednje izmene unete su 24. marta ove godine. Kontakt osoba i za ovaj domen je isključivo Pavel Surovi.

U zemljama u kojima se odvija ovaj vid biznisa ovakvi portali su doživeli kritike u javnosti jer klijente koji na vreme ne vrate novčane pozajmice stavljaju u vrlo nezavidan položaj zbog visine kamate koju kasnije moraju da izmire. Iz tog razloga Slovačka je bila i upozorena od Evropske komisije, što je dovelo do promene načina poslovanja ovakvih portala, odnosno veće zaštite klijenata.

Posao u Slovačkoj odvijao se, a i dalje se odvija preko kompanije Ferratum. Ferratum odnedavno posluje i u Hrvatskoj i to preko sajta Brzikredit.com. Kao i u Slovačkoj, i ovde su mesečne kamate za pozajmice veoma visoke i iznose više od 25 procenata.

Dugi niz godina za Ferratum banku radio je i Pavel Surovi, tačnije od 2011. godine, i u njoj je zvanično radio malo više od tri godine. Za to vreme, kako sam navodi, bio je zadužen za sve marketinške poslove i glavni izvršilac svih kampanja Ferratuma u Hrvatskoj. Paralelno sa tim radio je kao internetski marketinški kosultant u Ferratum Slovakiam sve do februara 2015. godine.

Ukoliko biste u Slovačkoj putem sajta Ferratum banke pozajmili 250 evra na 15 dana morali biste da vratite kamatu od 62,5 evra. Aka biste zakasnili nekoliko dana, bili ste obavezni da platite kamatu na kamatu. Slovački mediji prenose da su pojedine osobe zbog toga bile dužne da plate petocifrenu kamatu!

U Hrvatskoj Ferratum obavlja sav posao oko kredita, ali kao savetnik stranim kreditorima. Primera radi, pozajmica od 1.500 kuna uključuje takozvane troškove kredita od 30 kuna (španskoj firmi) i obavezno plaćanje jemstva od 375 kuna (estonskoj firmi). Za pozajmicu od 6.000 kuna na period od tri meseca mesečna rata iznosi 3.200 kuna, što u zbiru daje 9.600 kuna koje je klijent u obavezi da vrati!

Iako nam je poslao „zahvalnicu“, Surovi je javnost uskratio odgovora na pitanje na koji način planira da u Srbiji organizuje posao sa onlajn pozajmicama, s obzirom na to da ovaj vid poslovanja nije dovoljno poznat ovdašnjim građanima.

Darko Šper (VOICE) 

voice_logo