Skip to main content

Zaposleni obavešteni da se Rafinerija Novi Sad gasi, NIS demantuje

20. nov 2015. Ekonomija
2 min čitanja

Naftna industrija Srbije demantovala je navode da planira gašenje Rafinerije Novi Sad i saopštila da “aktivno razmatra” projekat za izgradnju kompleksa za proizvodnju baznih ulja.

Zaposleni u NIS-u, koji su zahtevali anonimnost, kazali su za VOICE da su nezvanično obavešteni o tome da će Rafinerija Novi Sad biti ugašena, a da se za njih spremaju otpremnine.

NIS je u saopštenju za javnost, koje je dostavljeno VOICE-u, naveo da se “obavlja detaljna analiza domaćeg tržišta i tržišta u regionu, kao i sagledavanje potencijalno najboljih tehnologija u cilju definisanja najoptimalnije projektne odluke”.

“Inače, na samoj lokaciji Rafinerije Novi Sad svakodnevno se proizvode ulja, maziva i tehničke tečnosti, koje se zatim prodaju, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima. Nabavka sirovina, proizvodnja i otprema gotovih proizvoda se realizuju korišćenjem postojeće opreme, infrastrukture i rezervoarskog prostora rafinerije. Dodatno, planira se i niz drugih projekata u razvoju proizvodnje, kao što su modernizacija blending ulja, kao i razvoj proizvodnje bitumena”, piše u saopštenju.

Predsednik sindikata Rafinerije Milan Vasić rekao je za VOICE da su informacije o gašenju rafinerije stigle i do zaposlenih, ali da o tome nema nikakve zvanične potvrde.

On je ocenio da do toga ne bi smelo da dođe jer, kako je objasnio, kupoprodajni ugovor definiše da rafinerija u Novom Sadu ne sme da bude zatvorena deset godina od potpisivanja tog dokumenta.

„Ja sam kao predsednik sindikata ranije reagovao i tražio od pokrajinskih funkcionera da se ispoštuje dogovor između Kirila Kravčenka i Bojana Pajtića o izgradnji fabrike ulja. Ni oni nemaju nikakvu zvaničnu informaciju da se ta fabrika neće graditi ovde, ali vidi se da nikakvi kablovi ne idu ne idu prema lokaciji gde je trebalo da se gradi uljara. Da su imali nameru, to bi i uradili“, objasnio je Vasić.

On je dodao da je postojalo i opravdanje da se u krugu rafinerije nalaze neeksplodirane kasetne bombe.

„Na takvu izjavu generalnog direktora tražio sam deminiranje, jer su ugroženi ljudi koji ovde rade, pa sam dobio odgovor da to nije istina, ali ta izjava nikada zvanično nije demantovana. Očigledno je da se ovde ne planira izgradnja, ali oni to ne žele da priznaju“, naveo je predsednik sindikata Rafinerije nafte u Novom Sadu.

On je podsetio da je NIS nedavno saopštio da odustaje zasad od izgradnje kompleksa za proizvodnju baznih ulja. „Rekli su da se rok prolongira zbog krize na tri godine. A tada upravo i ističe rok od deset godine, koliko rafinerija ne sme da se gasi“, istakao je Milan Vasić

(VOICE)