Skip to main content

Zbog „ometanja saobraćaja“ u zatvor

04. avg 2018. Aktuelno
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Nakon manje od dva meseca otkako je policija protestne blokade puteva u Srbiji povodom visoke cene goriva okvalifikovala kao saobraćajni prekršaj, dvojici “prekršajaca” iz Lipara stiglo je sudsko rešenje kojim se kazna od 5.000 dinara preinačuje u petodnevni zatvor, saznaje VOICE.

U ekspresnom roku, odeljenje somborskog Prekršajnog suda u Kuli je najpre Liparčanima odbilo zahteve za sudsko odlučivanje, a potom donelo rešenje o zatvorskoj kazni pre nego što je sudski postupak okončan.

Boro Popović i Dušan Miščević iz Lipara odbili su da plate kazne za ometanje saobraćaja tokom blokada puteva zbog visoke cene goriva, održanih početkom juna ove godine. Odlučili su da slučaj predaju prekršajnom sudu u Kuli na odlučivanje, verujući da će dobiti priliku da dokažu da protest nije saobraćajni prekršaj.

Advokat Jug Vukićević kaže da je ekspresno postupanje suda pre nego što je postupak okončan u najmanju ruku – nejasno.

– U Miščevićevom slučaju, podneta je drugostepena žalba Prekršajnom sudu Beograd i čekamo odluku. Dakle, postupak je još uvek u toku. Slučaj Bora Popovića još čudniji. Naime, on nije dobio rešenje da sud odbija njegov zahtev za odlučivanje, a stigla su mu dva rešenja kojim se kazne od po 5.000 dinara preinačuju u zatvor od 10 dana – kaže advokat Vukićević.

Rešenje Prekršajnog suda u Somboru o kazni zatvora: Pokušaj da se zaustave budući protesti građana?

Osim ekspresnog postupanja, smatra Vukićević, čudi i izbor prekršajnog suda koji je pored prinudne naplate i mere rada u javnom interesu – izabrao da novčanu kaznu zameni zatvorom.

– Pretpostavljam da prekršajne sudije smatraju da je pretnja zatvorom ipak najefikasnije sredstvo da se kazna ipak plati, ali ovaj slučaj se razlikuje – kaže advokat.

Dušan Miščević veruje da je ovakva odluka suda još jedan pokušaj zastrašivanja građana od strane vlasti i da je spreman da ide u zatvor.

– Imam jednu neplaćenu kaznu zbog pojasa od pre više od godinu dana. U ovom slučaju sud je za nedelju dana odbio odlučivanje i za mesec dana doneo rešenje o zatvoru. Ne znam da li je ista direktiva na nivou države za sve koji nisu platili kazne, ali Liparčani su sa 11 prema 0 odbranili selo od SNS na izborima za savet mesne zajednice prošle godine i ovo je jasna poruka vlasti. Sudsko odlučivanje smo tražili nas trojica koje je žandarmerija privela u stanicu policije na dan blokade na putu Kula-Bačka Topola. Nikada nisam čuo da se to radi sa saobraćajnim prekršajcima – kaže Miščević.

Kako je VOICE već pisao, hiljade prekršajnih naloga za ometanje saobraćaja je stiglo na adrese učesnika protesta protiv cene goriva u junu ove godine. Kažnjavanje je imalo za cilj pre svega da zastraši građane i spreči buduća javna okupljanja, ocenili su u YUKOM-u za VOICE, izražavajući sumnju da je namera vlasti da da učesnici protesta idu pred sud ili u zatvor.

Ranka Ivanoska (VOICE)