Skip to main content

Beočin: Bivša odbornica SNS-a prešla u opoziciju

10. apr 2019. Istraživanja
3 min čitanja

Doskorašnja odbornica Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini opštine Beočin Minja Petrovski danas je formalno obavestila lokalni parlament da je postala član Republikanske stranke, čime je, prema sopstvenim rečima, postala jedini opozicioni odbornik u lokalnoj skupštini.

“S obzirom da svi odbornici u Skupštini opštine bespogovorno glasaju za odluke koje predlaže Srpska napredna stranka, biću, ne samo jedini opozicioni odbornik, već zapravo i jedini prestavnik građana u lokalnom parlamentu. Drugi odbornici to nisu, jer za tri godine nisu postavili ni jedno pitanje građana lokalnoj administraciji, niti su na dnevni red postavili ijedan predlog onih koji su ih birali”, izjavila je novinarima Minja Petrovski, nakon što je svoju odluku dostavila skupštinskim službama.

Kaže da je istrajala u odluci da napusti SNS i postane odbornica RS uprkos pritiscima i pretnjama koje je doživljavala otkako je prošle godine napustila SNS. Pored odborničke funkcije, ona je u opštinskom odboru SNS obavljala i funkciju sekretara. Njen suprug Branislav Babić, koji je takođe napustio SNS i pristupio RS, bio je član Opštinskog veća za privredu i komunalne delatnosti.

“Kada smo prošle godine podneli naše ostavke, od tog časa smo počeli da trpimo pritiske i pretnje, pre svih od predsednika opštine Mitra Milinkovića. Takođe, u nekoliko dana nakon što smo napustili SNS, automobil nam je oštećen dva puta – išaran je, isečene su mu gume, a potom je poliven lepkom i kiselinom. To smo prijavili policiji, ali nikakvog razrešenja nije bilo. Pretili su nam i huligani, što smo takođe prijavili”, rekao je Babić.

Dodaje da je njegova supruga bila izložena pritiscima da vrati odbornički mandat, te da joj je preko bivših stranačkih kolega poručivano “da se smiri”.

“Već šest meseci svi lokalni funkcioneri SNS-a imaju zabranu da komuniciraju sa nama u prisustvu predsednika opštine”, navodi Babić.

“Problem je u tome što se sve to događalo u osmom i devetom mesecu Minjine trudnoće. Cinizam je što su samo mesec dana kasnije žene članice SNS-a u odborima širomSrbije, pa i u Beočinu, osudile verbalno nasilje nad ženama, ali niko od njih nije stao u Minjinu odbranu kada je ona to isto trpela. Niko nije osudio Milinkovićevo ponašanje kada ju je uznemiravao deset dana pred porođaj”, ističe Babić.

On tvrdi da Milinković maltretira svoje saradnike i naziva ih pogrdnim imenima.

“Milinković je samo jedan u nizu predsednika opština u Srbiji, poput Milutina Jeličića Jutke iz Brusa i Dragoljuba Simonovića u Grockoj, koji je bahat i osion”, dodaje on.

Babić kaže da se odlučio da napusti SNS i Opštinsko veće jer nije mogao da utiče na odluke koje je Veće donosilo.

“Na sednicama se glasalo bespogovorno i bez ikakve rasprave. Ako se pogledaju stenogrami sa sednica, videlo bi se da skoro tri godine na njima praktično nije bilo rasprave. U mom resoru je bilo i lokalno komunalno preduzeće a ja nisam mogao da utičem na odluke koje se tiču rada preduzeća. Kao rezultat tih odluka, preduzeće se našlo u katastrofalnoj situaciji i u 2017.godini je bilo u minusu od preko 10 miliona dinara. Ovo je prvavlast u poslednjih 30 godina u čijem mandatu je komunalno preduzeće ostvarilo ozbiljan minus u poslovanju”, tvrdi on.

Slično je, dodaje Minja Petrovski, bilo i u lokalnom parlamentu, što ju je navelo da napusti SNS. Skupština opštine Beočin ima 25 odbornika, izabranih 2016.na listama SNS, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, NP “Drina-Dinara-Dunav” i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

“Svi odbornici u Skupštini opštine glasaju za odluke koje predlaže SNS, bez obzira da li su stranke čiji su članovi u izvršnoj vlasti ili nisu. Poslednje tri godine svi predlozi Opštinskog veća su izglasani, mahom jednoglasno, a nikada nijedan odbornik nije ustao da kaže nešto protiv. Sednice Skupštine traju po 11, 13 ili 17 minuta, a na njima se glasa često i o više od 50 tačaka dnevnog reda. Nije poželjno da bilo ko izlazi za govornicu, pogotovo ako nema nešto afirmativno da kaže za predsednika Opštine. Ja sam prošle godine bila jedina odbornica koja je javno glasala protiv budžeta i tako pokazala protivljenje politici naprednjaka”, kaže Minja Petrovski.

Vladimir Čvorkov (VOICE)