Skip to main content

Izbori za Nacionalni savet Bugara: SNS protiv SNS-a uz „preletanja“

01. nov 2018. Analitički članci
4 min čitanja

Iako su analitičari i političke prilike ukazivali da će u izbornoj trci za novi Nacionalni savet Bugara u Srbiji učestvovati najmanje tri-četiri liste, građanima su ponuđene samo dve opcije. To su izborna lista „Da vratimo dostojanstvo narodu – Stefan Kostov“, koju predvodi istoimeni bosilegradski privatni preduzetnik, i lista „To smo mi – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ aktuelnog predsednika Nacionalnog saveta bugarske manjine i dugogodišnjeg predsednika opštine Bosilegrad.

Dva politička rivala u malom pograničnom gradu – prvi pristalica Srpske napredne stranke, koji je na svojoj listi okupio zvanične aktiviste Opštinskog odbora SNS-a i nekoliko nezavisnih kandidata u borbi protiv svog dugogodišnjeg političkog protivnika, a drugi predstavnik manjinske partije koja se potrudila da na poslednjim izborima u Bosilegradu SNS i Aleksandar Vučić osvoje čak 81 % glasova.

Treća proglašena lista pod nazivom „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“, koju je predvodio sadašnji predsednik SO Dimitrovgrad Zoran Đurov, a koju je u predizbornoj kampanji podržao predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov (obojica su pripadnici SNS-a, a Dimitrov se nije nalazio na listi) početkom oktobra je odustala od izborne trke. Ova opcija je među kandidatima, pored naprednjaka, imala i pripadnike Demokratske partije Bugara (DPB).

Lista „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“ Zorana Đurova povukla se iznenada iz izbornog procesa

Iako je u javnosti bilo nagađanja da je odluka o izlasku iz izborne trke dirigovana iz vladajuće SNS, niko od lokalnih političara to nije potvrdio.

Nosilac liste „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“ Zoran Đurov je za portal FAR potvrdio da povlači listu iz RIK-a, ali nije otkrio razlog zbog čega to čini niti da li je bilo političkih pritisaka iz Beograda. Ubrzo zatim je za Radio-televiziju Caribrod, koja je od privatizacije 2015. godine postala propagandno sredstvo vladajuće SNS, rekao da je to urađeno po predlogu predsednika opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova da Dimitrovgrad i Bosilegrad imaju jedinstvenu listu u cilju smanjenja tenzija između dva grada, a za dobrobit bugarske manjine.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov: Govorio nedavno protiv Zaharijeva a sada na njegovoj listi

(Ne)očekivani obrt se desio kada je prvi čovek Dimitrovgrada i lokalnog SNS-a u Dimitrov, iako je i zvanično učestvovao u predizbornoj kampanji liste „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“, bukvalno preko noći pristupio bosilegradskom „Prirodnom pokretu“ kao drugi na listi, odmah iza Zaharijeva.

To je izazvalo buru u javnosti, raznovrsne komentare na društvenim mrežama i veliko iznenađenje, posebno kod naprednjaka.

Lider Demokratske partije Bugara i drugi na listi „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“ Nebojša Ivanov nije želeo da komentariše ovo “preletanje”, dok je par dana kasnije Dalibor Milanov sa ove liste pozvao Vladicu Dimitrova da objasni narodu zašto je napravio ovakav preokret, podsetivši da je on na lokalnoj Radio-televiziji Caribrod nedavno govorio protiv Vladimira Zaharijeva, na čijoj se listi sada nalazi.

Nosilac liste “Da vratimo dostojanstvo narodu” Stefan Kostov: Građani Dimitrovgrada obmanuti

Na vest o povlačenju liste “Ujedinjenje Bugara u Srbiji” iz izborne trke, nosilac liste “Da vratimo dostojanstvo narodu” Stefan Kostov je rekao za FAR da su građani Dimitrovgrada obmanuti, dodajući da aktuelni predsednik Nacionalnog saveta nije učinio ništa za pripadnike bugarske manjine u protekle četiri godine.

Vladica Dimitrov nije hteo da komentariše svoj “prelet”, rekavši da će održati konferenciju za novinare, a na koju će biti pozvani i novinari FAR-a. Konferencije nije bilo, ali je za RT Caribrod brže-bolje izjavio da je ova odluka njegovo delo i da se Srpska napredna stranka ni jednog trenutka nije umešala za izbore Nacionalnog saveta Bugara. Dimitrov je takođe kazao za RTC da je ovo urađeno za dobrobit građana Dimitrovgrada, da ne dođe do podele bugarske nacionalne manjine, poručivši svojim sugrađanima da ga podrže na izborima, odnosno listu na kojoj je kandidat.

Prvi čovek „Prirodnog pokreta“ Vladimir Zaharijev je u telefonskom razgovoru za portal FAR, a kasnije i na konferenciji za novinare održane sinoć u Dimitrovgradu, rekao da se Dimitrov sam ponudio da se nađe na njegovoj listi, a na kojoj su još i dva dimitrovgradska kandidata, kao i da je oberučke prihvaćen od Bosilegrađana, istakavši:

“Još od prvog dana želimo da idemo ujedinjeni i zajedno sa Dimitrovgradom”.

Inače, između Dimitrovgrada i Bosilegrada dugo već postoji svakovrsni rivalitet, koji se pretvarao i u ozbiljna političke razmimoilaženja.

Povodom nastupajućih izbora oglasio se i Demokratski savez Bugara (DSB), manjinska partija koja ne učestvuje na izborima. U saopštenju za javnost DSB je, između ostalog, naglasio:

„Nakon detaljne analize događaja i fakata došlo se do zaključka da se ovi izbori, kao nikada do sada, sprovode u atmosferi brutalnog pritiska vladajuće Srpske napredne stranke, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, agencije BIA, srpske pravoslavne crkve i opštinskih vlasti u Bosilegradu i Caribrodu (Dimitrovgradu)”.

Ova partija je pozvala pripadnike bugarske manjine u Srbiji da bojkotuju izbore i da ne glasaju za liste koje kontroliše Srpska napredna stranka.

Konferencija za novinare nosioca liste „To smo mi – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“

Najnoviji statistički podaci govore da je u poseban birački spisak bugarske manjine upisano 18.106 birača, najviše u Dimitrovgradu i Bosilegradu, ali i u Pirotu, Babušnici, Nišu, Surdulici, Vranju, Beogradu, Pančevu, Novom Sadu i drugim gradovima. U odnosu na izbore iz 2014. godine registrovano je dodatnih više od tri hiljada birača. 2014. godine su građani mogli da glasaju za jednu od četiri opcije, među kojima se nalazila i jedna građanska i nestranačka izborna lista.

Ova komplikovana, ali vrlo jednostavna priča, ako se samo još jednom pročita, dovoljno govori da su nacionalni saveti do sada bili, ali i nažalost ostali institucija vladajuće političke garniture, bez obzira kako se ona zvala. Zbog ovakvih preokreta, obrta i kontradiktornih izjava, možda su čak i zidovi pocrveneli, ali crvenilo na licu lokalnih političara do sada nije primećeno.

Petar Videnov, urednik Internet portala FAR, za VOICE
Fotografije: Arhiva FAR-a