Skip to main content

Vanredno na izbore usred mandata u “doba procvata” i “apsolutne vlasti”

01. nov 2018. Istraživanja
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

I pored „sveopšteg procvata“, kako harmonična lokalna vlast predstavlja svoje rezultate, birači u Kuli će 16. decembra 2018. godine po četvrti put vanredno izaći na birališta, uprkos činjenici da SNS ima gotovo apsolutnu većinu u lokalnoj skupštini.

Poredeći svoja prethodna iskustva, kada su prevremeni izbori raspisivani zbog međupartijskih sukoba unutar vladajućih većina u lokalnoj skupštini, ovoga puta ne znaju ništa o tome zašto se opet održavaju vanredni izbori.

Prekaljene birače u vanrednim okolnostima najpre je zbunio “Veliki intervju sa predsednikom opštine Kula” početkom oktobra i niz protokolarnih poseta intervjuisanog predsednika Velibora Milojičića naseljenim mestima opštine, a potom samo dan kasnije procurela je informacija o njegovoj ostavci. Niko iz vladajuće stranke do danas  za VOICE nije potvrdio tačnost ovog navoda, ali su partijske aktivnosti koje su usledile od 2. oktobra gotovo nedvosmisleno potvrdile da je SNS počeo kampanju za izbore koji će biti raspisani tek 26 dana kasnije.

Zanimljivo, u rešenju o raspuštanju lokalne skupštine, koje je Vlada Srbije donela 25. oktobra, kao zakonski osnov navodi se upravo član 85. stav 2 koji glasi da se skupština može raspustiti ako “ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja skupštine jedinice lokalne samouprave ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke”. Javnost o Milojičićevoj ostavci nije zvanično obaveštena, a prema saznanjima VOICE-a podneta je 2. oktobra što stvara sumnju da je Vlada “požurila” ispred zakona.

Komunalci u službi partijske kampanje

Društvene mreže su preplavile objave o farbanju autobuskih stajališta i ograda na mostovima, asfaltiranju seoskih parkinga i košenju trave. Promotivne postove na FB jednako su objavljivali i partijski funkcioneri, i stranica lokalnog SNS-a, ali i javna komunalna preduzeća sa tek otvorenim profilima. U ovom periodu, građani još uvek nisu imali nikakvu zvaničnu potvrdu da će izbori biti raspisani.

VOICE se 19. oktobra obratio svim komunalnim preduzećima sa pitanjem “zašto na društvenim mrežama reklamiraju delatnost od opšteg značaja u kojoj nemaju konkurenciju na tržištu i kojim sredstvima finansiraju ovu kampanju na FB”. Pitanja su upućena JKP “Ruskom”, JKP ”Komunalac”, JKP “Radnik”, JKP”Vodovod”. Niko iz ovih preduzeća do danas nije odgovorio.

Tek 28. oktobra javnost je saznala za odluku predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković (SNS) da raspiše izbore u četiri opštine, među kojima je i Kula. Uvidom u Službeni glasnik, VOICE se uverio da je ovoj odluci prethodila odluka Vlade o raspuštanju lokalne skupštine u Kuli sa stabilnom većinom na sredini četvorogodišnjeg mandata i odluka o formiranju privremenog organa na čijem čelu je predsednik opštine Velibor Milojičić. Nijedna od ove dve odluke od 25. oktobra nije javno objavljena niti se u odlukama pominje razlog za raspuštanje skupštine i uvođenje privremenih mera. Iako je predsednica skupštine, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, imala rok od dva meseca da raspiše ničim izazvane izbore, to je učinjeno za svega tri dana.

Dva dana nakon što je objavljena vest o izborima, 30. oktobra privremeni organ je održao prvu sednicu i rokovi za izborne radnje su počeli da teku. Dan kasnije, portal 025 info objavio je vest da je Srpska napredna stranka prva predala listu za lokalne izbore u Kuli. Ova informacija još uvek nije objavljena na zvaničnoj prezentaciji opštine Kula. Detaljnom proverom zvaničnog sajta opštine Kula VOICE se uverio da ne postoje javni podaci o dosadašnjem i aktuelnom radu Opštinske izborne komisije, kao ni izborni materijal u vidu obrazaca i formulara za predstojeće izbore, što je uobičajena praksa na većini opštinskih prezentacija u Vojvodini. Ali, nakon neformalnog pitanja koje smo uputili kulskim opštinarima, osvanula je prazna stranica sa nazivom Lokalni izbori 2018. godina.

Ranka Ivanoska (VOICE, naslovna fotografija: kula.rs)