Skip to main content

Kupac glasova priznao i za VOICE da je kupovao glasove, tužilaštvo traži novi izveštaj

23. apr 2019. Izdvajamo
3 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Dve godine otkako je nakon lokalnih izbora u Vrbasu podneta krivična prijava zbog kupovine glasova birača, nadležni organi još uvek nisu postupak doveli do epiloga. Iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu odgovoreno je da je zahtevana dopuna podataka od policijskih službenika, ali da do danas nije utvrđeno da postoji osnov za pokretanje krivičnog postupka, saopštilo je udruženje Lokalna alternativa iz Vrbasa.

Da podsetimo, VOICE je 2018, godinu dana otkako je podneta krivična prijava, telefonom razgovarao sa jednim od vođa sezonskih radnika, koji je novinarki prepričao “metodologiju kupovine glasova”, kako je to već učinio na razgovorima u policiji.

U odgovoru novosadskog Višeg javnog tužilaštva (VJT) na pitanja Udruženja građana Lokalna alternativa iz Vrbasa navodi se da je Posebno odeljenje VJT Novi Sad u Vrbasu gotovo godinu dana od podnošenja krivične prijave “zbog neizvršenih provera do kraja”, kao i policijskog izveštaja na osnovu kojeg nije moglo da se zaključi da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka – zahtevalo novi izveštaj, odnosno dopunu izveštaja.

Poređenjem datuma naknadnog zahteva Posebnog odeljenja VJT Novi Sad u Vrbasu i datuma kada je jedan od aktera potvrdio svoje učešće u delu za koje je osumnjičen da je “kupovao glasove”, VOICE je utvrdio da je od ponovnog zahteva tužilaštva za novim informacijama i razgovora novinarke sa samim akterom prošlo više od mesec dana.

Da podsetimo, svoje učešće u kupovini glasova za Srpsku naprednu stranku na lokalnim izborima u Vrbasu, u aprilu 2017. godine, nakon razgovora u policiji, za VOICE je krajem maja 2018. godine potvrdio grupovođa sezonskih radnika. Time je, prema mišljenju upućenih u lokalne prilike, tok istrage dobio neočekivan obrt. On je u razgovoru sa novinarkom VOICE-a rekao da je u dogovoru sa poverenicima SNS-a, radnike umesto na njivu razvozio na biračka mesta, te da su za glasanje za “naprednjake” dobili dnevnicu od 1.000 dinara. Nakon izjave policiji, na razgovor u policijsku stanicu pozvano je i nekoliko desetina radnika koji su svoj glas grupovođi prodali za “crvenu”.

Grupovođa iz Vrbasa, čiji je identitet poznat VOICE-u, rekao je da je policiji rekao istinu jer je bio uplašen. Imao je, rekao je, nekoliko poziva od „poverenika SNS-a“, ali i upozorenja u policiji da -ukoliko bude lagao – može biti proveren i na poligrafu. “Rekao sam kao što vama sada kažem: iz SNS su mi rekli da skupim radnike koji hoće dnevnicu bez rada. Nisu svi pristali, ali oni koji jesu – dobili su novac”, rekao je grupovođa za VOICE i dodao da mu “nije mi jasno kako je to korupcija kad nije bilo nikakvog primoravanja. Ko je hteo – glasao je i dobio novac”. On policiji tada nije rekao imena sa kojima je dogovorio plaćanje, ali je rekao i potvrdio za VOICE da je “dnevnice za glas” delio “Stefan iz Novog Sada”.

Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika Novog Sada i “naprednjački” koordinator za Bačku rekao je VOICE da ne zna ništa o istrazi.

U odgovoru VJT na pitanja Lokalne alternative o postupanju po krivičnoj prijavi navodi se da na osnovu policijskog izveštaja do aprila 2018. godine “nije moglo da se utvrdi da je postojao osnov za pokretanje krivičnog postupka, jer provere nisu izvršene do kraja”. Nadležno tužilaštvo je zahtevalo novi izveštaj uz obavezu da se uzmu izjave od što većeg broja građana, ali novi izveštaj nije “zaprimljen” do 15. aprila 2019. godine.

Inače, za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem zaprećena je novčana kazna i kazna zatvora do tri godine, dok zastarelost vođenja krivičnog postupka nastupa za šest godina od kako je krivično delo izvršeno. S obzirom da je od lokalnih izbora u Vrbasu prošlo dve godine, ostale su još četiri godine da ovaj slučaj dobije epilog.

Jovan Radović iz Lokalne alternative kaže da nije iznenađen odgovorom, ali da ga smatra „ključnim“, te da na lokalnom primeru u Vrbasu šira javnost mora da pokaže interesovanje i ne sme da odustane od epiloga. “Najvažnije je da se ovaj slučaj reši. Nalog VJT za ponovno prikupljanje informacija ne uliva poverenje, naročito što je svedok koji je označen kao neko ko je u tome učestvovao sve to potvrdio i medijima. Mi ćemo kao udruženje insistirati na tome da se rad tužilaštva na ovom predmetu učini potpuno transparentnim za javnost”, kaže Jovan Radović, odbornik SO Vrbas i predstavnik Lokalne alternative.

Prema njegovim rečima, borba za slobodne izbore počinje upravo na slučaju krivične prijave u Vrbasu. Krajnje je vreme da građani Srbije mogu slobodno da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo i slobodno izraze svoju izbornu volju, a ne kao dugi niz godina do sada – da se ona dobrim delom kreira kriminalnim radnjama.

Ranka Ivanoska (VOICE)