Skip to main content

Afera sa kupovinom glasova u Vrbasu: Svedoci i učesnici se javljaju VOICE-u

24. apr 2019. Izdvajamo
4 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Samo dan otkako je VOICE objavio vest da Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Sadu još uvek „tapka u mestu“ sa istragom o „kupovini glasova“ na lokalnim izborima u Vrbasu 2017. godine jedan od posrednika potvrdio i u policijskoj stanici i za VOICE, redakciji su se javili i drugi svedoci. Jedan od njih kaže da nije bio pozvan u policijsku stanicu, ali da jeste “prodao glas” jer mu je novac, tada, bio preko potreban.

Da podsetimo, VOICE je 2018. godine, godinu dana otkako je podneta krivična prijava, telefonskim putem razgovarao sa jednim od vođa sezonskih radnika koji je novinarki prepričao “metodologiju kupovine glasova” kako je to već učinio na razgovorima u policiji.

Sagovornik VOICE-a, čiji je identitet pozvat redakciji, prepoznao je iz našeg teksta grupovođu kome je prodao svoj glas.

“Ja sam glas prodao. Zato što dinara nisam imao. Priznajem i spreman sam da svedočim, ali iskreno, mislio sam da mu je već suđeno. Nije mi jasno kakvi dokazi fale? Kod stadiona nas čeka autobus, on (grupovođa) nas popiše i mi posle na glasački listić moramo da upišemo neko slovo. Posle su se delile dnevnice”, objasnio je izvor VOICE-a, koji tvrdi da lokalni izbori 2017. godine nisu bili prvi slučaj da su sezonski radnici angažovani u vrbaskom PP “Sava Kovačević” organizovani na taj način za izbore.

Ovim su šifre na glasačkim listićima na lokalnim izborima u Vrbasu 2017. godine o kojima je VOICE pisao delimično razjašnjene. Najmanje 10 odsto birača u Vrbasu je, glasajući za vladajući SNS, navodno na glasačkom listiću dopisivalo i “misteriozne” šifre, kazali su za VOICE izvori iz više političkih partija. To je utvrđeno naknadnim uvidom u izborni materijal sa vanrednih lokalnih izbora održanih 23. aprila. Izvori VOICE-a su kazali da je isključivo deo glasačkih listića na kojima je zaokružen broj 1, “Aleksandar Vučić-Brže, jače,bolje za Vrbas”, imao na sebi rukom upisane “šifre” u vidu trouglova, krstića i slično, ali u najvećem broju složenije šifre, koje sadrže slovo i redni broj kao što su npr. S-133, M-92, T-140, D-32, itd.

Izvor VOICE-a tvrdi da je S “zapravo samo nadimak grupovođe” koji se, kaže, ugrađivao u cenu.

“Na izborima za savete mesne zajednice smo dobijali 500 dinara. U upućenim krugovima su pričali da se on ugrađivao i do 1.000 dinara. Mogu da nabrojim ljude po imenu i prezimenu, ali čemu? Krivo mi je što je ovakvo stanje u državi. Ja od izbora ne mogu da živim. Planiram da idem napolje”, rekao je izvor VOICE-a.

Da podsetimo, svoje učešće u kupovini glasova za Srpsku naprednu stranku na lokalnim izborima u Vrbasu, u aprilu 2017. godine, nakon razgovora u policiji za VOICE je krajem maja 2018. godine potvrdio grupovođa sezonskih radnika policijskim službenicima, a potom i potvrdio za VOICE. Time je, prema mišljenju upućenih u lokalne prilike, tok istrage dobio neočekivan obrt. Grupovođa je u razgovoru sa novinarkom VOICE-a rekao da je u dogovoru sa poverenicima SNS-a, radnike umesto na njivu razvozio na biračka mesta, te da su za glasanje za “naprednjake” dobili dnevnicu od 1.000 dinara. Nakon izjave policiji, na razgovor u policijsku stanicu pozvano je i nekoliko desetina radnika koji su svoj glas grupovođi prodali za “crvenu”.

Grupovođa iz Vrbasa, čiji je identitet poznat VOICE-u, rekao je da je policiji rekao istinu jer je bio uplašen. Imao je, rekao je, nekoliko poziva od poverenika SNS-a, ali i upozorenja u policiji da,  ukoliko bude lagao, može biti i na poligrafu proveren. “Rekao sam kao što vama sada kažem: iz SNS su mi rekli da skupim radnike koji hoće dnevnicu bez rada. Nisu svi pristali, ali oni koji jesu – dobili su novac”, rekao je grupovođa za VOICE i dodao da mu „nije jasno kako je to korupcija kad nije bilo nikakvog primoravanja. Ko je hteo – glasao je i dobio novac”. On policiji tada nije rekao imena sa kojima je dogovorio plaćanje, ali je rekao i potvrdio za VOICE da je “dnevnice za glas” delio “Stefan iz Novog Sada”.

Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika Novog Sada i “naprednjački” koordinator za Bačku, rekao je VOICE da ne zna ništa o istrazi.

U odgovoru VJT na pitanja opozicione grupe građana Lokalna alternativa o toku postupanja po krivičnoj prijavi navodi se da na osnovu policijskog izveštaja do aprila 2018. godine “nije moglo da se utvrdi da je postojao osnov za pokretanje krivičnog postupka, jer provere nisu izvršene do kraja”. Nadležno tužilaštvo je zahtevalo novi izveštaj uz obavezu da se uzmu izjave od što većeg broja građana, ali novi izveštaj nije “zaprimljen” do 15. aprila 2019. godine.

Jovan Radović iz Lokalne alternative kaže da nije iznenađen odgovorom, ali ga smatra ključnim, te da na lokalnom primeru u Vrbasu šira javnost mora da pokaže interesovanje i ne sme da odustane od epiloga. “Najvažnije je da se ovaj slučaj reši. Nalog VJT za ponovno prikupljanje informacija ne uliva poverenje, naročito što je svedok koji je označen kao neko ko je u tome učestvovao sve to potvrdio i medijima. Mi ćemo kao udruženje insistirati na tome da se rad tužilaštva na ovom predmetu učini potpuno transparentnim za javnost”, kaže Jovan Radović, odbornik SO Vrbas i predstavnik Lokalne alternative.

“Prodavci glasova” koji su se javili VOICE-u ne spore da su “prodali glas”, ali pravdaju se da su spremni da idu “napolje” i ako bude trebalo. Osim što su VOICE-u potvrdili slučaj, spremni su da i nadležnim organima posvedoče o celom slučaju.

Ranka Ivanoska (VOICE)