Skip to main content

NDNV: Grafiti mržnje na zgradi urednika VOICE-a

24. nov 2020. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su tokom noći 23. i 24. novembra, nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni i odgovorni urednik portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE) i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić sa svojom porodicom.

Na ulazu u zgradu ispisane su poruke kao što su „Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i „Ratko Mladić srpski heroj“.

„Ovim činom direktno je ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, te je on označen kao legitimna meta„, smatraju u NDNV-u.

Skrenuili su pažnju da je ovaj vandalski čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom „Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?“ u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu.

„Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja. Očekujemo da počinioci ovog opasnog krivičnog dela budu što pre pronađeni, uhapšeni i privedeni pravdi. „, navodi se u saopštenju.

NDNV je prijavio slučaj nadležnom javnom tužilaštvu i policiji.

(Autonomija)