Skip to main content

Srđana Kruževića i posle “Voda Vojvodine” čeka sigurno mesto u “Srbijagasu”

24. nov 2020. Istraživanja
5 min čitanja

Autor

Slađana Gluščević. novinarstvom se bavi od 1998. godine. Kao honorarni saradnik radila u dopisništvu lista “Danas” u Novom Sadu i novosadskoj TV produkciji “UrbaNS”, a potom kao novinarka dnevnog lista “Dnevnik”, koji joj je godinama bio matična kuća. Profesionalni dugogodišnji novinarski angažman u štampanim i internet medijima koji je posvetila mahom informisanju o dešavanjima u agraru upotpunila osnivanjem organizacije čiji su članovi eksperti za medije, poljoprivredu i EU fondove – Info centar za ruralni razvoj Agrosmart. Pokrenula, 2015. godine, specijalizovan portal za poljoprivredu Agrosmart. Dobitnica nekoliko novinarskih nagrada.

Srđana Kruževića, doskorašnjeg zamenika gradonačelnika Novog Sada, kojeg je Vlada Vojvodine pre desetak dana izabrala za vršioca dužnosti direktora Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine”, po isteku te funkcije čeka sigurno mesto savetnika generalnog direktora u Javnom preduzeću “Srbijagas”. Kako saznaje VOICE, nekoliko dana nakon što je Pokrajinska vlada donela odluku da ga postavi za prvog čoveka vojvođanskog vodoprivrednog preduzeća, 16. novembra, generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izdao mu je rešenje o mirovanju radnog odnosa.

“Srđanu Kruževiću, zaposlenom u JP “Srbijagas” na radnom mestu savetnika generalnog direktora za investicije, miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada, za vreme odsustvovanja sa rada zbog postavljenja na funkciju vršioca dužnosti direktora JVP ‘Vode Vojvodine’ do imenovanja direktora javnog preduzeća po sprovedenom javnom konkursu”, navodi se u rešenju koje je potpisao Bajatović, a u koje je VOICE imao uvid.

Dodaje se da će Kružević za vreme obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora JVP “Vode Vojvodine” ostvarivati sva prava i obaveze iz radnog odnosa kod novog poslodavca, te da ima pravo da se 15 dana po prestanku funkcije vrati u “Srbijagas”.

U “Vodama Vojvodine” Kružević će biti vršilac dužnosti direktora dok se ne imenuje direktor po sprovedenom javnom konkursu. Tako piše u saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade u kojem se ne navodi zbog čega je postavljen na tu funkciju i zašto se bira novi direktor kada prethodnom, Slavku Vrndžiću, nije istekao mandat.

Na stranici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstva, nadležnog za JVP “Vode Vojvodine”, nije zasad objavljen javni konkurs za izbor direktora ovog preduzeća. Pomenimo, po Zakonu o javnim preduzećima period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je prethodni javni konkurs za izbor direktora “Voda Vojvodine” 2017. U njemu je istaknuto da Pokrajinska vlada imenuje direktora ovog vodoprivrednog javnog preduzeća na period od četiri godine.

Po objavljivanju javnog konkursa, Vlada je krajem septembra 2017. izabrala na mesto direktora “Voda Vojvodine” Slavka Vrndžića i poverila mu četvorogodišnji mandat. Pre toga Vrndžić je, od 2016. godine, bio vršilac dužnosti direktora tog preduzeća. Dakle, direktorski zakonski staž još mu nije istekao, a ni iz izjave pokrajinskog premijera Igora Mirovića povodom promena na čelu “Voda Vojvodine” ni iz vladinog saopštenja nije se moglo saznati zašto je biran njegov naslednik. O tome nije bilo reči ni na poslednje dve sednice Skupštine Vojvodine, a u “Vodama Vojvodine” nezvanično se može čuti da je Vrndžić “pod pritiskom podneo ostavku”.

Nenadić: Imenovanja direktora u javnim preduzećima uglavnom politička odluka

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić u razgovoru za VOICE objašnjava da proceduralno i formalno gledajući u ovom slučaju nije urađeno ništa nezakonito. Međutim, u ovoj situaciji nedostaje bitna informacija – razlog zbog kojeg je dosadašnji direktor preduzeća “Vode Vojvodine” odlučio da podnese ostvku na tu funkciju.

Sve za račun “Galensa”?

Narodna stranka, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde još pre imenovanja Srđana Kruževića za v.d. direktora “Voda Vojvodine” predvidele su taj scenario ocenivši da je to taktički potez Srpske napredne stranke kojim se utire put nesmetanoj gradnji “Novog Sada na vodi”. Izgradnju tog stambeno-poslovnog kompleksa na Dunavu, kojoj se protive ove stranke i pojedina udruženja građana, vodila bi novosadska kompanija “Galens”, bliska vlastima.

Oko “Galensovog” projekta postojao je spor između gradskog javnog preduzeća “Urbanizam” i pokrajinskih “Voda Vojvodine” jer “Vode” nisu dale pozitivan odgovor kada je o izmeštanju odbrambenog nasipa reč.

Očekuje se, smatraju nezadovoljni građani i predstavnici pomenutih stranaka, da će Kružević kao poslušan partijski kadar prilagoditi politiku preduzeća kojim odnedavno rukovodi potrebama investitora – “Galensa”.

„Naravno, ostavka se može dati iz raznih razloga. To je lično pravo i za to mogu postojati lični razlozi. Međutim, u današnjoj Srbiji imenovanja direktora i vršilaca dužnosti direktora u javnim preduzećima uglavnom se obavljaju kao politički čin, politička odluka koja treba da zadovolji interese vladajućih stranaka, a ne kao oduka koja treba da obezbedi najbolje profesionalno upravljanje u javnim preduzećima“, naglašava Nenadić.

Dodaje da u takvoj situaciji, čak i odluka da neko podnese ostavku na direktorsko mesto može da ostavi prostor za sumnju da je reč o realizacji političkog dogovora, a ne isključivo o ličnim razlozima.

„Sumnje su utoliko jače što je na mesto vršioca dužnosti direktora postavljena osoba sa jasnom političkom zaleđinom, a ne na primer neko od postojećih rukovodioca iz samog javnog preduzeća, ko najbolje poznaju situaciju i delokrug rada preduzeća“, ukazuje Nenadić.

Od funkcije do funkcije, od stranke do stranke

Na sajtu ovog preduzeća postavljena je biografija v.d. direktora Srđana Kruževića u kojoj se navodi da je od 2012. do 2014. godine bio generalni direktor u Privrednom društvu za distribuciju električne energije „Elektrovojvodina“ d.o.o.  Takođe, da mu je u januaru 2014. godine, dodeljeno priznanje za najboljeg poslovnog čoveka u javnom sektoru u 2013. godini.

Piše i da je radio u JP „Srbijagas“ kao savetnik generalnog direktora za investicije, ali ne i u kom periodu, te da je od 2011. do 2013. godine bio član Skupštine u Privrednom društvu „Panonske termoelektrane – toplane“ u Novom Sadu. Potom, da je u Fondu za razvoj AP Vojvodine od 2009. do 2012. godine bio predsednik nadzornog odbora. Osim toga bio je i republički i pokrajinski poslanik.

Podsetimo, Kružević je u fotelju prvog čoveka “Voda Vojvodine” došao sa mesta zamenika gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Na toj funkciji bio je od juna 2016. godine.

Kao javni funkcioner Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio je da je od 29. novembra 2011. do 30. septembra 2013. kao član skupštine Panonske termoelektrane-toplane, doo Novi Sad, imao neto prihod 39.503,00 dinara. Od oktobra 2012. do kraja aprila 2014. kao direktor „Elektrovojvodine“ mesečno je zarađivao 175.625,00 dinara neto, a od 16. aprila 2014. imao je neto zaradu kao poslanik u Skupštini Srbije od 105.000,00 dinara.

Kako se može videti u podacima Agencije za sprečavanje korupcije, na mestu savetnika u „Srbijagasu“ je od februara 2015. godine. U tom javnom preduzeću zarađivao je  113.592,00 dinara. Tu se zadržao do jula 2016. – tada je biran za zamenika gradonačelnika Novog Sada sa neto mesečnim primanjima od 117.386,00, da bi prošle godine na istom radnom mestu u Gradskoj kući imao 95.191,64 dinara. Od kada je izabran za zamenika gradonačelnika Novog Sada do imenovanja za v. d. direktora u „Vodama Vojvodine“, prema podacima Agencije, jedini mu je prihod bila plata gradskog funkcionera.

U imovinskoj karti navodi da je kao nasledstvo dobio trećinu vlasništva nad dvosobnim stanom, kao i trospratnu kuću i plac. Potom je, kako je prijavio Agenciji, kupio 30 ari građevinskog zemljišta. Poseduje i „porše kajen s“ i traktor iz 2002. godine.

Kako je VOICE pisao prošle godine, dok je bio zamenik gradonačelnika Novog Sada, Kružević je kao vlasnik poljoprivrednog gazdinstva od Vlade Vojvodine dobio novac za opremanje stočarske farme. Bespovratno su mu, na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, dodeljena bezmalo dva miliona dinara za nabavku mešaonice i opreme za ishranu ovaca i koza.  

Kružević nema samo bogatu poslovnu biografiju i biografiju funkcionera, već je iza njega i raznolik politički put. Najpre je bio član Socijalističke partije Srbije, da bi se kasnije priključio Narodnoj partiji Maje Gojković, a potom i Jedinstvenoj Srbiji. Potpredsednik Jedinstvene Srbije i predsednik vojvođanskog odbora te stranke bio je do decembra 2019, kada je prešao u Srpsku naprednu stranku.

Slađana Gluščević (VOICE, foto: novisad.rs)