Skip to main content

Nominovani radovi za nagradu Dejan Anastasijević za istraživačko novinarstvo

28. apr 2022. Aktuelno
2 min čitanja

Među nominovanima su i Slađana Gluščević i Miloš Katić sa portala VOICE, za tekst "Država imovinu od 1,8 milijardi evra prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) objavilo je danas nominacije za ovogodišnju nagradu „Dejan Anastasijević“ za istraživačko novinarstvo.

U kategoriji elektronskih medija nominovani su Jelena Mirković sa televizije N1 za prilog „Zlatna otmica“, Vanja Đurić sa iste televizije za prilog „Ispod površine amin za zločin“ i novinar N1 Mladen Savatović za prilog „Ispod površine kraljevi asfalta“.

U uži izbor za nagradu u kategoriji štampanih medija ušli su Saša Dragojlo za tekst „Štekovi, nasilje i veze sa bezbedonosnim službama“, Jovana Gligorijević za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“ i Nemanja Rujević za tekst „Pritajena kompanija, skrivena država“.

U kategoriji onlajn medija nominovani su Marija Ristić sa portala Balkan Insight/CINS za tekst „Srbija slala oružje Mjanmaru nakon puča“, Jelena Veljković i Vlado Apostolov za tekst „Koluvijini pipci u Makedoniji“ i Slađana Gluščević i Miloš Katić sa portala VOICE za tekst „Država imovinu od 1,8 milijardi evra prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra“.

Iz udruženja su naveli da se na ovogodišnji konkurs prijavilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga a odluke o radovima koji su ušli u uži izbor doneo je žiri čiji su članovi glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme, Filip Švarm, novinar agencije Beta Dinko Gruhonjić, urednica portala JUGpress Ljiljana Stojanović i novinarka Mirjana Jevtović.

NUNS dodeljuje nagradu za izuzetnost u istaživačkom novinarstvu povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja i to za teme „od izuzetne važnosti za građane teritorije na koje se medij distribuira, emituje ili koristi, a koje otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom“.

Priznanja će biti dodeljena 5. maja u Dorćol Placu u Beogradu.

Novinar Dejan Anastasijević preminuo je 2019. godine posle duge i teške bolesti.

Anastasijević je rođen 1962. godine u Beogradu. Bio je urednik programa BBC na srpskom, a pre toga dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina Tajm, kao i dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Izveštavao je i sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Oktobra 2002. godine Dejan Anastasijević je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Slobodana Miloševića u Tribunalu za ratne zločine u Hagu.

U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.

(Beta)