Skip to main content

NUNS i NDNV: Savez vojvođanskih Mađara vređa novinare

28. feb 2015. Aktuelno
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je saopštenje lokalnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Malog Iđoša povodom teksta „Sporna industrijska zona u M. Iđošu“, koji je objavio Vojvođanski istraživačko analitički centar (VOICE), potpuno neprimereno i da predstavlja atak na medijske slobode.

Umesto da argumentima odgovori na tekst i dokumentaciju koja ga prati, a u kojima se između ostalog navodi i da je „industrijska zona u opštini Mali Iđoš u poslednjih desetak godina u više navrata opremana novcem iz raznih državnih fondova iako je u privatnom vlasništvu“, lokalni odbor SVM-a vređa novinare, nazivajući ih „partijskim aktivistima pod maskom novinara“, a članak „zlonamernim“ i prepunim „neistina i laži“ i „lažnih optužbi“.

U saopštenju se dodaje da „ni SVM, ni rukovodstvo lokalne samouprave, a ni vojvođanski Mađari nemaju razloga za objašnjavanje“, odnosno da argumentima odgovore na članak.

Reakcija ove političke partije još jedan je dokaz da političari ne razumeju da mediji nisu, odnosno ne bi trebalo da jesu sredstvo za njihovu promociju, već da imaju važnu, kontrolnu funkciju u društvu, a to se posebno odnosi na istraživačko novinarstvo.

Umesto da vređaju novinare, predstavnici vlasti bi morali u skladu sa javnim interesom da pospešuju kritičku ulogu medija u društvu, kao i transparentnost svog rada.

(NUNS i NDNV)