Skip to main content

Predsednici tri vojvođanske opštine po drugi put u dva meseca podneli ostavke

28. jan 2020. Istraživanja
2 min čitanja

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac (SNS) po drugi put je, u dva meseca, podneo ostavku, a isto je učinila i predsednica opštine Kovin, dok se očekuje da isti potez povuče i predsednik opštine Odžaci. Ukoliko u roku od 30 dana skupštine opština ne konstatuju ostavku ili izaberu novog predsednika, uvode se privremene mere, što znači da se ide na izbore. Sem ukoliko čelni ljudi opština opet ne povuku ostavku, kao što su to učinili u prethodnom slučaju. Sve ovo budi sumnju da se ostavke “šteluju” kako bi lokalni izbori u tim opštinama bili održani zajedno sa ostalim lokalnim, pokrajinskim i republičkim. Ali navodi i na zaključak da vladajuća stranka još uvek nije odredila datum održavanja izbora. 

Odbornici iz Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Vrbas odbili su na jučerašnjoj sednici da o ovome raspravljaju ili da ostavku Glušca konstatuju. Ostavku je dan ranije podnela i predsednica Kovina Sanja Petrović. Slična ponovljena ostavka očekuje se i na čelu opštine Odžaci.

Podsećanja radi, krajem 2019. godine predsednici opština Vrbas, Odžaci i Kovin sinhronizovano su podneli ostavke, ali su iste ubrzo povukli. Ovaj potez je i tada tumačen  kao partijsko “usklađivanje” datuma održavanja izbora.

Negodovanje opozicionih odbornika iz “Oslobodimo Vrbas” i GG Lokalna alternativa na zasedanju Skupštine opštine Vrbas jer im je materijal za dva javno-privatno privatna partnerstva, u oblasti javne rasvete i daljinskog grejanja dostavljen samo 24 sata pred sednicu dodatno je poraslo jakon informacije koju je iznela predsednica SO Vrbas Marjana Maraš da je “predsednik Glušac ponovo podneo na pisarnici ostavku 17. decembra”.

“Ako je predsednik podneo ostavku, onda su i članovi Opštinskog veća u ostavci. Vi nemate nikakav problem da sa čelnicima opštine u ostavci i bez ikakve rasprave izglasate dve ozbiljne i skupe odluke koje se tiču građana opštine Vrbas?”, rekao je za govornicom Dragan Stijepović iz “Oslobodimo Vrbas”. Predlog opozicije da Gluščeva ostavka bude konstatovana odbornici vladajuće koalicije su odbili.

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović podnela je ostavku dan pre partijskog kolege iz Vrbasa. Ni o njenoj ostavci se nije raspravljalo na sednici lokalnog parlamenta, a odbila je i da se u vezi sa tim obrati građanima. “Predsednica ne daje izjave jer su u pitanju lični razlozi. To joj je bio motiv i prvi put, a onda su se pojavili novi, pa je usledila i druga ostavka”, rekao je za Večernje novosti portparol lokalne samouprave u Kovinu.

Prvu ostavku Glušac je podneo 29. novembra 2019. godine. Kao razlog je naveo lične razloge. U isto vreme, podneli su ostavke i predsednici opština Kovin Sanja Petrović i Odžaci Latinka Vasiljković.

Kako je VOICE već pisao, već kod prvog podnošenja ostavki je bilo izvesno da će građani Vrbasa, kao i Odžaka i Kovina po drugi put otkako je SNS na vlasti zbog ostavke istih predsednika, vanredno izaći na izbore u prvoj polovini 2020. godine. Ali, da u Srpskoj naprednoj stranci još uvek nije preciziran datum održavanja izbora pokazalo je povlačenje ostavki nakon nepunih mesec dana. Inače, u ove tri opštine vanredni lokalni izbori održani su u aprilu 2017. godine zbog ostavki predsednika “iz ličnih razloga”.

Ranka Ivanoska (VOICE, karikatura: Stups)