Skip to main content

Privredni sud verovatno prekršio Ustav zbog VANUK-a? 

14. jan 2016. Aktuelno
5 min čitanja

Vlada Srbije pokrenula je inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), nakon što je Privredni sud u Novom Sadu, prema oceni stručnjaka suprotno Ustavu Srbije, zatražio od Vlade mišljenje o registraciji VANUK-a, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar centar (VOICE).

U odgovoru Vlade Srbije novosadskom Privrednom sudu navodi se da je državni vrh na sednici koja je održana 28. novembra prošle godine utvrdio inicijativu, koja je potom dostavljena Ustavnom sudu Srbije.

Privrednom sudu u Novom Sadu to je potvrdio i sam Ustavni sud, koji je naveo u svom odgovoru da je predlog Vlade Srbije podnet toj instituciji 30. novembra prošle godine.

Ovo je, inače, prvi put da Vlada Srbije podnosi predlog za ocenu ustavnosti odluke koju je doneo neki od organa Autonomne pokrajine Vojvodine.

Privredni sud u Novom Sadu je zbog ove situacije, kako se objašnjava u odgovoru te institucije VOICE-u, doneo 16. decembra prošle godine rešenje o prekidu postupka upisa VANUK-a u registar. Prekid će trajati sve do okončanja postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Sud
Sud u Novom Sadu

Registraciju VANUK-a pred Privrednim sudom pokrenula je sama ustanova, a na osnovu odluke Skupštine Vojvodine od 7. jula prošle godine. Predsednik tog suda Slobodan Sremčev, međutim, uprkos protivljenju i direktora VANUK-a i dela javnosti, doneo je zaključak kojim se Vlada Srbije obavezuje da obavesti Privredni sud u Novom Sadu o tome da li je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Skupštine Vojvodine o osnivanju VANUK-a.

„Postupajući u postupku registracije, ceneći formalne, a posebno materijalno-pravne uslove za upis u sudski registar pomenute ustanove, a koje nalažu odredbe Zakona o postupku za upis u sudski registar, postupajući sud je svakako pre sprovođenja samog upisa morao ući na teren zakonitosti samog upisa, kroz proveru prirode i okvira delatnosti u kojima bi trebalo da deluje VANUK i naziva same ustanove“, obrazložio je svoju odluku o obraćanju Vladi Srbije Sremčev.

On je naveo i da je Skupština Vojvodine u odluci o VANUK-u navela da je ta ustanova osnovana sa ciljem unapređenja oblasti nauke, umetnosti i kulture, a da su kao delatnosti, između ostalog, predviđeni i nauka i tehnološki razvoj, koji, počevši od Ustava Srbije i nižih akata, nisu u nadležnosti AP Vojvodine.

Sremčev je podsetio i da je odluka o osnivanju Vojvođanske akademije nauke i umetnosti bila predmet ocene ustavnosti pre tri godine i da je bila oglašena neustavnom.

Predsednik Privrednog suda u Novom Sadu, dalje, navodi da u okviru Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) već postoji ogranak koji je registrovan u Vojvodini, što takođe, prema njegovoj oceni, dovodi u pitanje zakonitost i mogućnost registracije VANUK-a. SANU je, inače, takođe bio glasni protivnik osnivanja VANUK-a.

U drugom saopštenju, 17. novembra 2015. godine, Slobodan Sremčev, navodi i da Vlada Srbije „može, što znači i ne mora da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti“.

Jedanaest dana kasnije, Vlada Srbije donela je odluku o pokretanju takve inicijative.

slobodan beljanski
Slobodan Beljanski

Dekan Akademije Advokatske komore Vojvodine i novosadski advokat Slobodan Beljanski ocenio je da su postojali svi uslovi da se VANUK upiše u registar.

„Prema Zakonu o upisu u sudski registar sud, u ovom slučaju Privredni, ima pravo i dužnost da ispituje materijalne uslove, a to je da li je zahtev za upis u skladu sa zakonom i da li su ispunjeni drugi materijalni uslovi, određeni zakonom. Sud se pozvao na to svoje pravo i prekinuo postupak jer je, kako vidimo, Vlada podnela predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti. Ova praksa nije uobičajena jer su postojali svi uslovi za upis budući da je postojala pokrajinska skupštinska odluka o osnivanju javne ustanove i ona je imala svoj statut“, kazao je Beljanski za VOICE.

Već to je, prema njegovim rečima, bilo dovoljno za zaključak da je zahtev za upis u skladu sa zakonom. Beljanski je podsetio i na postupak ocene ustavnosti ranijeg Statuta pokrajine, između ostalog i onog dela koji se odnosio na Vojvođansku akademiju, a koji je osporen.

„Donet je novi Statut i on je na drugačiji način regulisao pravo pokrajine da osniva slične ustanove, uz određene modalitete. Pokrajina je, u skladu sa tim Statutom, koji je potvrđen u republičkoj skupštini, to i učinila“, dodao je on.

Beljanski je ocenio i da ceo slučaj, zahvaljujući polarizaciji odnosa u odnosu na pitanje Vojvođanske akademije na političkom nivou, ima i određene političke dimenzije.

Trećesrbijanski VANUK 

Da celi slučaj ima i političku pozadinu, svedoči i činjenica da je potpredsednik Treće Srbije Miroje Jovanović, stranke koja se zalaže za ukidanje Autonomne pokrajine Vojvodine, osnovao Ustanovu kulture za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji „Visoki akademski novosadski ujediniteljski klub – VANUK“. Kako se objašnjava u saopštenju Privrednog suda u Novom Sadu, VANUK Treće Srbije je osnovan za delatnost u oblasti kulture, a zahtev za upis podnet je 14. jula prošle godine, odnosno samo nedelju dana nakon što su vojvođanski poslanici odlučili da Vojvodina dobija svoju VANUK.

„Otuda je bilo za mene neobično da se predsednik jednog suda svrstava u političke aspekte ovog slučaja, odnosno da on smatra, kao i protivnici Vojvođanske akademije koji su članovi nekih političkih stranaka, da je trebalo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom. Sud bi trebalo da se suzdrži od toga, a ako će neko drugi da pokrene postupak, to je druga stvar, a ne da Vlada Srbije pokreće postupak na inicijativu suda“, kazao je on.

Beljanski je zaključio i da će postupak pred Ustavnim sudom definitivno odložiti osnivanje VANUK-a i podsetio da je prethodni slučaj ocene ustavnosti trajao jako dugo.

Marijana Pajvancic
Marijana Pajvančić

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić ocenila je da, obraćanjem Vladi Srbije, sud nije postupio u skladu sa Ustavom Srbije, jer je kao nadležni državni organ imao pravo da se direktno obrati Ustavnom sudu Srbije.

„Sud je svojim postupkom prešao granice postupanja sudske vlasti. Takva procedura u komunikaciji između dve grane vlasti ne postoji“, kazala je Pajvančić.

Ona je dodala i da Vlada Srbije nije telo koje ocenjuje ustavnost bilo kojeg akta. S druge strane, dodala je, Vlada Srbije, kao i svaki drugi državni organ, mogla je da ospori akt i da traži od Ustavnog suda ocenu ustavnosti ali ne i da joj na to skreće pažnju sud.

U odgovoru Privrednog suda u Novom Sadu VOICE-u dodaje se i da je žalbeni postupak povodom rešenja tog suda o prekidu postupka upisa VANUK-a u registar u toku, a odluka je u nadležnosti Privrednog apelacionog suda u Beogradu.

Maja Živanović (VOICE) 

 

VOICE1