Skip to main content

U Leskovcu kažu – biće opet izbori u Kuli

30. jan 2022. Analitički članci
4 min čitanja

Slučaj Kula: Kako je vertikalna partokratija pregazila lokal

Autor

Ranka Ivanoska u novinarstvu je od 1999. godine u redakciji novosadskog magazina “Kibic fenster”. Od 2000. godine, angažovana je za lokalne medije Radio Vrbas i TV Bačka, kao i dnevni list Danas. Osnivačica je nezavisnog dvonedeljnika “Vrbaske novine”. Radila je kao novinarka dnevnog izdanja Ringier Axel Springer (Blic, Alo). U izbegavanju cenzure saradnica je VOICE-a i blogerka.

U još jednoj izbornoj godini u Srbiji, birači opštine Kula mogli bi se pohvaliti da su vojvođanski rekorderi koji će, mimo reda, na glasanje vanredno izaći po peti put, kao  i da su u neslavnu evidenciju lokalne politike zabeležili čak tri ostavke predsednika opštine u jednom mandatu.

Međutim, u vertikalnoj vladavini u kojoj centralni partijski štab “vedri i oblači”  od narodne skupštine do mesne zajednice, ova zapadnobačka varoš postala je tek primer, a prekaljeni birači Kule samo su svedoci da su ovog puta o ostavci predsednika opštine Kula od njih unapred i bolje informisani građani – Leskovca(?!).

Pokazujući jasno da su o  lokalnim prilikama i u najmanjim varošima u Srbiji od varošana bolje upoznati oni sa pouzdanim izvorima u vladajućoj SNS, prestonički i pojedini lokalni mediji već mesecima spekulišu u kojim će se opštinama na izbore izaći vanredno.

Tako su i Blic i Danas uoči 2022. godine najavili da će u dvadesetak opština “pasti ostavke” nabrajajući Majdanpek, Lučane, Bajinu Baštu, Doljevce, Medveđu, Kladovo, Rumu, Sečanj…

Iako spisak “dvadeset izabranih” u celosti nije objavljen, na lokalnom portalu u Leskovcu je 30. decembra 2021. godine, objavljeno da je, između ostalih, i kulski predsednik podneo ostavku.

“Kako nam je rečeno, odluka je doneta na Glavnom odboru SNS nedavno, a danas su ostavke podneli i čelnici Doljevca, Kule, Majdanpeka, Lučana,Kladova…”

Ova vest objavljena je gotovo mesec dana pre nego će 28. januara 2022. godine predsednik opštine Kula Damjan Miljanić izvestiti lokalnu javnost o ostavci u izjavi za vojvođanski Dnevnik.

Da li je Miljanić podneo ostavku krajem 2021. godine ili krajem januara 2022. godine – za javnost kao da nije važno. Datum kada je ostavka podneta ne znaju, kažu u Kuli, ni odbornici opozicije u lokalnom parlamentu.

Opština Kula (foto: Wikimedia)

“Formalno, ne znamo ni da je podneo ostavku”, kaže Rade Obradović, odbornik GG Kritična masa. Poslednja sednica održana je 20. decembra 2021. godine, kaže Obradović, ali na istoj nije bilo priče o ostavci.

“Najvažnija tačka dnevnog reda je bio budžet. Sednica je okončana bez ikakve priče o ostavci, usklađivanju datuma izbora i štednji time što će se lokalni izbori raspisati pre roka. Apsurd je da slučajno kao odbornik pročitam vest na internetu koja potvrđuje tvrdnje nekog dobro obaveštenog izvora iz prestonice da će u Kuli opet biti vanredni izbori, a da ja moram pismenim putem da od lokalne samouprave tražim odgovor da li je i kada predsednik podneo ostavku”, kaže Obradović za VOICE.

U atmosferi neznanja ili nemara kada je predsednik opštine podneo ostavku, Zakon o lokalnoj samoupravi ostaje  ništa više nego- mrtvo slovo na papiru.

“O podnetoj ostavci predsednika opštine, zamenika predsednika opštine ili člana opštinskog veća, predsednik skupštine opštine obaveštava odbornike na početku prve naredne sednice skupštine opštine”, navodi se u Zakonu o lokalnoj samoupravi čl.50.

U istom Zakonu, u članu 86, navodi se i da “odluku o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave donosi Vlada”, a da “predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave”.

Ostavka zbog ličnih razloga iz partijske centrale

Istini za volju, ruganje ili izigravanje slova zakona nije novina za lokalne političke prilike u Kuli. Birači ove opštine svedočili su odolevanju Perice Videkanjića koji se od šefa odborničke većine SNS-a uzdigao do funkcije predsednika opštine prkoseći javnosti i preporuci državne Agencije za borbu protiv korupcije da bude razrešen zbog sukoba interesa i korupcijskih afera.

Tek više meseci kasnije, Videkanjić je ostavku podneo kada je iz partijskog štaba dobio “zeleno svetlo”. Podneo je ostavku „iz ličnih razloga“.

Pionir ostavke „iz ličnih razloga“: Perica Videkanjić (desno)

I primer njegovog naslednika na funkciji br.1 u opštini Kula pokazao je u kojoj meri ni sami lokalni čelnici ne znaju kada će njihova ostavka iz “ličnih razloga” biti potrebna. Velibor Milojičić je nakon nepuna četiri meseca na funkciji i dan nakon samoinicijativnog velikog intervjua za lokalni portal Naše mesto – podneo ostavku. Uprkos harmoničnoj, gotovo apsolutnoj većini u lokalnom parlamentu – predsednik je podneo ostavku, a aktivisti vladajuće SNS agilno su, usred mandata, krenuli u farbanje autobuskih stajališta i parkovskih klupa.

Ovo je čak i za Kuljane, prekaljene birače na vanrednim izborima, bilo previše, ali upravo takva matrica postaće uobičajena za „demokratiju“ malih varoši.

Već sledeće, 2019. godine na primeru tri vojvođanske opštine pokazaće se ogoljenost “vladajuće vertikale”.

Predsednici opština Kovin, Vrbas i Odžaci u samo dva meseca su podneli, povukli  i ponovo podneli ostavku. Isto su predsednici ove tri vojvođanske varoši učinili krajem 2019. godine. Na pola mandata podneli su ostavke kako bi se “ukomponovali” izbori. Razlog za podnošenje, povlačenje i ponovno podnošenje ostavke nije bila sinhronizovana zbunjenost predsednika Kovina, Vrbasa i Odžaka, već,kako se pokazalo, neodlučnost u centralnom štabu vladajuće SNS.

Ranka Ivanoska (VOICE)