Skip to main content

Zahtev da Poljoprivredni fakultet VOICE-u da podatke o pedigreima životinja razmatraće Vlada Srbije

14. maj 2017. Aktuelno
2 min čitanja

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu ni nakon dve novčane kazne koje mu je izrekao Poverenik za informacije od javnog značaja nije Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) dostavio podatke o izdavanju pedigrea za kvalitetna priplodna grla životinja na osnovu kojih se dobijaju subvencije iz državnog budžeta, te će taj slučaj razmatrati Vlada Srbije.

Naime, kako je Poverenik za informacije od javnog značaja izricanjem i naplatom dve kazne – od 20.000 i 180.000 dinara, iscrpeo mogućnost daljih prinudnih mera, obratio se vladi pa je sada na njoj da omogući da se realizuje rešenje ove institucije i da se traženi podaci dostave našoj redakciji.

VOICE je od Departmana za stočarstvo, to jest Glavne odgajivačke organizacije smeštene na Poljoprivrednom fakultetu, još krajem maja prošle godine zatražio kopije svih pedigrea životinja, odnosno izvoda iz matične knjige koje je Glavna odgajivačka organizacija odobrila u 2015. i 2016. godini, kao i sve zahteve koji prate izdate pedigree. Nakon pet meseci na adresu redakcije VOICE-a Poljoprivredni fakultet poslao je dopis u kojem se navodi da nam ne može biti odobren uvid u pedigree jer su “oni vlasništvo odgajivača kvalitetne priplodne stoke, a Departman za stočarstvo ima samo Rešenje o obavljanju poslova vezanih za sprovođenje glavnih odgajivačkih programa”. Rečeno je, pritom, da ovaj fakultet poseduje arhivirane pedigree životinja, odnosno izvode iz matične knjige, koje je Glavna odgajivačka organizacija, Departman za stočarstvo, odobrila u 2015. i u prvih pet meseci 2016. godine.

Prema informacijama i dokumentima kojima raspolaže VOICE, na Departmanu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta, odnosno Glavne odgajivačke organizacije odobravani su falsifikovani pedigrei životinja sa vojvođanskih farmi na osnovu kojih su uzimane subvencije i za grla koja nisu kvalitetna priplodna i nemaju prava na podsticaje iz državne kase. U nekim od zahteva za izdavanje pedigrea i samih pedigrea, u koje je naša redakcija imala uvid, videlo se da se podaci o poreklu životinja ne slažu, da su za jedno grlo navedene različite oznake za oca ili majku, da je sumnjiv i indeks produktivnosti…

Kako je tada potvrdio izvor VOICE-a, falsifikovanjem porekla životinja, to jest prevođenjem nekvalitetnih priplodnih grla u kvalitetna, suprotno zakonu i pravilniku, pravo na državne subvencije ostvario je veliki broj odgajivača nekvalitetnih priplodnih životinja, čime je naneta velika šteta budžetu Srbije.

S. G. (VOICE)