Skip to main content

Žandarmi se „ne sećaju“ detalja napada neonacista na antifašiste

08. feb 2018. Analitički članci
4 min čitanja

Autor

Darko Šper, urednik u Centralnom desku Radio televizije Vojvodina (pre toga dve godine urednik Web portala RTV). U Novinskoj agenciji Beta radio je od 2001. do 2013. godine. Kao novinar radi od 1995. godine u Radiju Zrenjanin. Radio je kao novinar-dopisnik u Dnevnom listu "Blic" (1997); Dnevnom listu „Glas Javnosti“ (1997-1999); Radiju B92 (1997-1999); Građanskom listu (2001- 2005); Radiju „Kojot“ (2001 - 2005); ANEMu (2001 - 2005); i Super televiziji (2006 - 2009). Povremeno, od sredine 2005. godine, sarađivao je sa Balkanskom istraživačkom mrežom novinara (Balkan Investigative Reporting Network - www.balkaninsight.com) izveštavajući iz Vojvodine. Tokom 2008. godine učestvovao je sa još nekoliko kolega iz Srbije u zajedničkom projektu NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo i u tom periodu objavio tekst o korupciji u pravosuđu Srbije. Dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo u okviru projekta Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) "Mediji i lokalne samouprave". Kao novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra jedan od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu.

Pripadnici Odreda žandarmerije Beograd izjavili su danas u Višem sudu u Novom Sadu da se „ne sećaju detalja“ tokom incidenta u Domu vojske 7. oktobra 2007, kada je grupa neonacista napala kamenicama učesnike protestne antifašističke šetnje.

Taj proces je tako, nakon više odlaganja i promena sudskih veća, ušao u desetu godinu suđenja.

Četvorica žandarma posvedočili su da se nakon više od 10 godina „ne mogu setiti“ da li su tom prilikom videli neformalnog vođu zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića, kojima se sudi zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Žandarmi su rekli da su obezbeđivali ogradu Doma vojske kada je naišla kolona građana u pokretu i da je tada počelo verbalno dobacivanje i međusobno vređanje.

Prema njihovom iskazu, prve kamenice doletele su iz kolone nakon čega su neonacisti iz Doma vojske dotrčali na ogradu.

U tom momentu dobili smo od starešine naređenje da uđemo u dvorište Doma vojske i uhapsimo mladiće koji su se popeli na ogradu, rekli su pripadnici žandarmerije Dalibor Relić, Marko Aranđelović, Igor Cicović i Zoran Medarević.

Na pitanje zamenika tužioca Zorana Jakovljevića da li su mogli da vide da li je neko iz dvorišta bacao kamenice i tvrde predmete pošto su bili okrenuti leđima ogradi, svedoci su odgovorili odrečno.

„Nisam mogao videti šta se dešava u dvorištu jer sam bio okrenut leđima“, rekao je svedok Anđelković i dodao da bacanje kamenica u pravcu pripadnika žandarmerije „nije doživeo kao napad na uniformisana lica“.

Svi svedoci rekli su da nisu videli optužene tokom incidenta, te da za Davidovića znaju samo iz medija. Svedok Cicović rekao je da je prepoznao nekoliko mladića iz Beograda koji su bili u Domu vojske, jer su mu pozanti od ranije, ali ne i Davidovića i Pešića.

Nakon insistiranja tužioca Jakovljevića da se taj iskaz unese u zapisnik burno je reagovao branilac Gorana Davidovića Branibor Jovičić rekavši „da se ne sudi mladićima iz Beograda i da to nije bitno za ovaj postupak“.

Tužilac Jakovljević upozorio je sudiju Slobodanku Gutović da Jovičić već treći put burno reaguje dok on postavlja pitanja svedocima i tu primedbu sudija Gutović unela je u zapisnik. Nakon toga odbila je prigovor Davidovićevog advokata kao neosnovan.

Više javno tužilaštvo tereti Davidovića i Pešića da su 7. oktobra 2007. „nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa“, te da su tako „isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob učesnika skupa i osoba okupljenih u Domu vojske“.

Advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, dok je većina oštećenih na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.

Optuženi Pešić potvrdio je da se nalazio na zidu Doma vojske, ali da svojim postupanjem nije izazivao nacionalnu ili rasnu mržnju i netrpeljivost. On je na početku suđenja 17. oktobra rekao da se tog dana sasvim slučajno našao u Domu vojske jer je policija prethodno zaustavila autobus u kom se nalazio.

Međutim, snimci televizijskih ekipa demantuju ono što on tvrdi. Na njima se vidi kako iz bašte Doma vojske sa grupom ekstremista odlazi ka ogradi gde je bio jedan od najratobornijih, da je vređao građane i da je nacistički otpozdravio u njihovom pravcu. 

Većina neonacista vređala je građane i gađala ih kamenicama zbog čega su po hitnom postupku prekršajno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 25 dana zbog remećenja javnog reda i mira.

Iako je Prekršajni sud u Novom Sadu (tadašnji Organ za prekršaje) nakon četiri godine čuvanja uništio sve presude neonacistima, VOICE je došao u posed kopija tih presuda, u kojima je detaljno opisano njihovo ponašanje.

Incident se dogodio 7. oktobra 2007, kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.

Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput “Vojvodina – Srbija”, “Srbija Srbima”, “Ubij pedera” i “Ratko Mladić”. U kraćem koškanju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tasašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome su razbili glavu, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Pešić teretili da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović. Pre dve godine tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja optuženih za nasilničko ponašanje zbog načela Ne bis in idem.

Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 30. maja kada će biti saslušani preostali pripadnici žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup. Takođe je predviđeno da bude emitovan policijski snimak incidenta u Domu vojske.

D. Šper (VOICE)