Skip to main content

Alibunar: Policiji prijavljen nestanak odbornika SNS-a pred sednicu Skupštine opštine

07. jun 2018. Lokalne samouprave
4 min čitanja

Odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Alibunar nestao je u nedelju i to je prijavljeno policiji, a dalje informacije o tom slučaju nemam, izjavio je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) predsednik opštine Alibunar Predrag Belić. On je istovremeno demantovao informaciju da je isključen iz Srpske napredne stranke i da je osnovao grupu građana i poveo sa sobom odbornike s kojima pokušava da napravi većinu.

-Reč je o odborniku iz mesta Lokve u našoj opštini. Ja sam prijavio nestanak pošto me je porodica obavestila o tome. Dalje informacije dobija porodica, ja na to nemam pravo i zaista ne znam detalje. Uradio sam ono što je moje, a nadležni treba da rade svoj posao. Kako mi je rečeno, preduzeli su  sve mere. Njega nema od nedelje od pola šest. Njegov sin nam je to javio, došli smo tamo i čuli da su ga odveli neki ljudi za Beograd, ali zaista nemam dalja saznanja – kazao je Belić.

On nije mogao da nam potvrdi i nezvanične informacije da su četiri ili pet odbornika iz Alibunara odvedena u mesto Banatski Karlovac, u kojem inače ne žive, kako na njih ne bi bilo pritisaka pred sutrašnju sednicu alibunarske skupštine, na kojoj bi trebalo da se vidi da li Belić i dalje ima podršku. Belić je demantovao informaciju da je isključen iz Srpske napredne stranke i da je osnovao grupu građana i poveo sa sobom odbornike s kojima pokušava da napravi većinu.

-I dalje sam član stranke. Nismo oformili grupu građana, to su neke podmetačine. Bio sam pod negativnom medijskom kampanjom i to nije prijatno stranci, ali stranka će da proceni koliko je to bilo merodavno a koliko nije – kazao je Belić.

Komentarišući mogućnost da je do nestanka odbornika iz Lokava došlo zbog sutrašnje sednice skupštine, odnosno pokušaja da se Beliću uskrati poverenje većine odbornika, on je rekao da „možda neko pokušava da poremeti“, ali da očekuje većinu. Za nju mu je potrebno 12 glasova, a odbornik iz Lokava je, kako nam Belić rekao, jedan od dvanaestorice.

-Koliko znam, od 13 odbornika većina je tu. Liga socijaldemokrata Vojvodine ima jednog, oni su naši koalicioni partneri. Mislim da je sve u redu, da će sve da prođe kako treba, i da će skupština kao i dosad da funkcioniše redovno – rekao je njen predsednik.

U Alibunaru su 29. maja boravili članovi Glavnog odbora SNS-a, među kojima je bio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Opštinski odbor je na svom fejsbuk nalogu izrazio „neizmernu zahvalnost najvišem rukovodstvu Srpske napredne stranke na bezrervnoj podršci i brizi za svaki odbor i svakog člana“ . Prema informacijama VOICE-a Predrag Belić nije prisustvovao tom skupu, a od tada se spekuliše da nije više član SNS-a.

Demokrate će podržati Belića?

Alibunar nakon „rekonstrukcije“ ulične rasvete

Biviši predsednik opštine Alibunar iz Demokratske stranke Dušan Jovanović za VOICE je izjavio da je spreman da podrži aktuelnog predsednika ali da bi ta podrška bila uslovljena time da se obezbede uslovi za normalno funkcionisanje skupštine do redovnih izbora.

-SNS namerava da uvede privremene mere i vanredne izbore. Moja grupacija se s tim ne slaže i imamo pravo da donosimo odluke po svom nahođenju ako je reč o  grupi građana, a ne o stranci. Ako neko može da obezbedi stabilnu većnu koja može da pripremi uslove za izbore, a zna kako izgleda situacija kada se uvedu privremene mere i vanredni izbori – u tom slučaju mogu da dam podršku – kazao je Jovanović.

On je ocenio da „nije pametno ići na izbore pod uslovima SNS u ovom trenutku“.

-Moja podrška išla bi ka novostvorenoj grupi građana, ako su spremni da naprave normalne uslove za izbore. Ako bismo ušli u privremene mere, to bi značilo da se skupština raspušta, što može da traje mesecima. Mogu da postave bilo koga i uđu tako u izbore, što svakako nije u inetersu građana Alibunara – reako je on.

Belić se iz pritvora vratio na mesto predsednika

Kako je VOICE pisao, Belić  je 18. decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i prema navodima MUP-a oštetio budžet Srbije, Vojvodine i lokalne samouprave za 247.295.928 dinara, ali se krajem januara vratio na tu funkciju.  

MUP je, nakon Belićevog privođenja, saopštio da je on 2015. godine u svojstvu odgovornog lica Opštine propustio da donese odluku o raspisivanju javnog oglasa o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, čime je, kako je navedeno, onemogućio realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

VOICE je izvestio i o enormno visokim zaduženjima opštine zarad realizacije projekta sanacije ulične rasvete nakon koje su alibunarska naselja ostala u polumraku.

Opština Alibunar je po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja dostavila VOICE-u i ugovor o investicionom kreditu na 100 miliona dinara, sklopljen u avgustu 2016. godine. Za projekat sanacije ulične rasvete Alibunaru prošle godine i Pokrajina je dala 22.671.360 dinara što je, kako se navodi na opštinskom sajtu, ujedno i najveći dodeljeni iznos u Vojvodini.

Ekipa VOICE (naslovna fotografija: Opština Alibunar)