Skip to main content

Meštani Perleza protestovali protiv ponovnog otvaranja kineske fabrike (VIDEO)

13. jun 2021. Lokalne samouprave
3 min čitanja

Nekoliko stotina aktivista i građana okupilo se danas ispred fabrike za preradu plastike Feitiansuye u banatskom mestu Perlez i protestovalo protiv ponovnog puštanja fabrike u rad i njenog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Građani i aktivisti iz različitih ekoloških pokreta poručili su da spornu fabriku treba pod hitno zatvoriti, jer je život u Perlezu od njenog dolaska postao nepodnošljiv. Okupljeni su uzvikivali „Dole fabrika“, „Koga vi bre lažete“, „Mi nismo smetlište Evrope“, i slično, dok su za probleme s kojima se suočavaju svakodnevno okrivili Srpsku naprednu stranku i njenog lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predstavnica ekološkog udruženja „Belorepan“ Teodora Gavran poručila je na protestu da će nadležnima predati četiri zahteva i ukoliko ne budu ispunjeni za četiri dana, organizovaće se pravni tim koji će se baviti ovim problemom, a aktivisti će blokirati i sve ulaze u fabriku.

„Zahtevamo da se fabrika zatvori sve dok se na odžake ne postave neki filteri i dok zagađenu vodu ne prestanu da ispuštaju u kanal za navodnjavanje. Drugo, zahtevamo da nam se objasni zašto na vratima fabrike nije stajalo obaveštenje da je ona privremeno zatvorena. Oni pod hitno moraju da očiste kanal kako bi lokalni paori mogli da ga koriste za navodnjavanje. Nas ne zanima ko tu radi i ko je investitor, nas zanima ko je odgovoran za dolazak fabrike i ko im je dozvolio da nam ovo rade“, kazala je ona.

Meštanin Aleksandar Nađ, s kojim je ekipa VOICE-a nedavno razgovarala, rekao je da Perlez nije industrijska zona, te samim tim nije moguće izgraditi fabriku usred kuća.

„Prvi znak da nešto ne valja bio je kad su iz kanala počele da isplivavaju mrtve ribice. Od početka naše borbe, jedna stvar mi prolazi kroz glavu a to je: ko će ostati? Mi ili oni? Okupljaćemo se stalno ovako dok se nešto ne promeni. Borićemo se da oni odu što dalje odavde, jer im ovde očigledno nije mesto“, kaže Nađ.

Frontmen benda Partibrejkersi Zoran Kostić Cane poručio je okupljenima da moraju da budu ujedinjeni, jer njihove probleme niko neće rešiti osim njih samih.

„Carska bara više neće biti Carska, biće samo bara. Bele čaplje biće obučene u crno. Nemojte posle da se žalite kad vam deca budu prebacivala i osvrtala se na vaš kukavičluk, što ste im ostavili ovakav život. Budite dosadni, jer samo tako možete nešto da promenite“, rekao je Kostić i dodao da su ovde na delu nečiste sile, protiv seoske idile.

Zoran Kostić Cane: Budite dosadni, jer samo tako možete nešto da promenite

Predstavnik pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je da društvo koje ćuti dok mu odlaze deca i uništavaju reke, nije nikakvo društvo već gomila saučesnika.

„Dok dve trećine sveta skapava od žeđi, mi dozvoljavamo da tamo neki investitor našu pijaću vodu gura u tamo neke cevi, dok ovde u Perlezu narod nema šta da pije. U kojoj to zemlji, Aleksandre Vučiću, Kinezi kontrolišu kretanje građana? Mi poštujemo zakon, dok ga oni konstantno krše. Došlo je vreme da mi građani treba da sprovodimo zakone. Gde god ne postoji država, sve je pod zaštitom nas građana“, zaključio je Jovanović.

Lopatama iskopali otpad, nose ga u Zrenjanin

Nakon održanog protesta, građani i aktivisti su se zajedno sa meštanima uputili na zemljište iza fabrike, gde su lopatama iskopavali velike komade plastike i metala koje su navodno radnici fabrike ilegalno zakopali. Teodora Gavran je obavestila okupljene da će sav prikupljeni otpad staviti u kese i ostaviti ispred zgrade u kojoj je sedište gradske vlasti u Zrenjaninu.

Fabrika za preradu otpada je kratko nakon pisanja VOICE-a bila zatvorena, nakon što je inspekcija utvrdila nepravilnosti u njenom radu. Pre nekoliko dana, fabrika je ponovo otvorena. Tom događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je saopštio da je fabrika ispunila sve potrebne ekološke norme. Međutim, meštani tvrde da se smrad i dalje oseti i da se otpadne vode i dalje ispuštaju u kanal.

Aleksandar Bugarin, Svetlana Paramentić (VOICE)