Skip to main content

Stara Pazova: Ozbiljne svađe i nesuglasice među „naprednjacima“

24. nov 2017. Istraživanja
7 min čitanja

Autor

Miodrag Blečić u novinarstvu je od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Takođe, bio je jedan od urednika biltena “Inđija info” koji je imao tiraž od 20 000 primeraka ali i zvaničnog portala opštine Inđija. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Član je Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Unutar Srpske napredne stranke u Staroj Pazovi u toku su ozbiljni sukobi između dojučerašnjih partijskih „saboraca“, pa je protiv aktuelnog predsednika opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića bila pokrenuta inicijativa za smenu, koja nikada nije ugledala svetlo dana, jer je zaustavljena iz vrha stranke, potvrdilo je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) nekoliko izvora bliskih vladajućoj partiji, dok je sam Radinović te navode demantovao.

Na sednici SO Stara Pazova, održane 24. oktobra 2017. godine, većina odbornika Srpske napredne stranke planirala je da preda potpise za smenu aktuelnog predsednika te lokalne samouprave Đorđa Radinovića, saznaje VOICE od izvora iz SNS-a.

Naši izvori tvrde da su inicijatori bili članovi Srpske napredne stranke, jedan lokalni funkcioner i jedan pokrajinski, koji su obezbedili većinu kako bi smenili prvog čoveka opštine i lidera staropazovačkih „naprednjaka“ Đorđa Radinovića zvanog Džokej.

Intervencijom vrha SNS-a, do smene ipak nije došlo a odbornici su povukli svoje potpise nakon razgovora sa potpredsednikom Izvšnog odbora te stranke Damirom Zobenicom, potvrđeno je novinaru VOICE-a od izvora bliskih vrhu staropazovačkih „naprednjaka“.

Međutim, kako VOICE saznaje, Zobenica je pre nekoliko dana došao u Staru Pazovu, gde je funkcionerima opštinskog odbora saopštio da će sa mesta predsednika stranke u toj sremskoj opštini ipak biti smenjen Radinović i da uskoro očekuju poverenika.

Koordinator SNS-a za Srem

Đorđe Radinović je prvi izabrani predsednik Opštinskog odbora SNS Stara Pazova. Dužnost predsednika opštine Stara Pazova preuzeo je 4. jula 2012. Član je Izvršnog odbora SNS-a zadužen za Srem, a navodno je vredeo i za čoveka od poverenja Aleksandra Vučića.

Drugi mandat predsednika opštine Stara Pazova je dobio na izborima u aprilu 2016 godine.

Iako su tada pazovački “naprednjaci” imali mogućnost da sami formiraju vlast, sa 29 odbornika od ukupno 48 koliko ih ima u lokalnom parlamentu, oni su pozvali u koaliciju i predstavnike liste “Goran Jović uz Pazovački pokret do pobede – SDS – LDP – LSV”, koja ima tri odbornika, koliko i SPS.

Potvrda dobrog odnosa Gorana Jovića sa pazovačkim “naprednjacima” usledila je na konstitutivnoj sednici, kada je on izabran za predsednika Skupštine opštine Stara Pazova. Izvori VOICE-a, međutim,  tvrde da odnosi između Radinovića i Jovića danas više nisu ni izbliza tako dobri kao što su bili nekad.

Priprema za smenu

Blaža Popović: Samo je pitanje vremena kada će sukob eskalirati

Iako je članovima i simpatizerima SNS-a delovalo da ne postoje problemi unutar stranke, na „terenu“ su se stvari odvijale sasvim suprotno. Nekoliko smena u samom vrhu opštinskog odbora nagoveštavalo je da se nešto sprema.

– Ozbiljan signal je bio kada je na izborima za Savete MZ, kandidat Srpske napredne stranke Bogdan Miljević, izgubio u njegovoj jedinici od kandidatkinje SPS-a. U istoj jedinici je prošao i kandidat „Moje Pazove“. Bilo je jasno da mu je SNS okrenuo leđa jer je reč o glavnom „naprednjaku“ za mesto Stara Pazova i jednom od glavnih operativaca odbora. Zatim, bio je pomoćnik predsednika opštine 2-3 meseca posle toga. Usledilo je još veće iznenađenje kada je sa svih stranačkih funkcija smenjen Petar Preočanin, sekretar opštinskog odbora stranke i desna ruka predsednika odbora i predsednika opštine Đorđa Radinovića Džokeja. Svima je postalo jasno da je u pitanju ozbiljan lom u organizaciji. Naravno, svi mi koji smo u politici smo znali da se „ekipa poraženih“ neće mirno skloniti. Kada se tome doda i podela unutar SNS-a na staropazovačku, novopazovačku i podunavsku ekipu bilo je samo pitanje vremena kada će sukob eskalirati – tvrdi za VOICE predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Blaža Popović.

Sagovornik VOICE-a, blizak rukovodstvu staropazovačkog SNS-a, koji je insistirao da ostane anoniman, kaže da je na dan proslave stranačke slave Svete Petke, 22. oktobra 2017. godine, već bila spremna smena Radinovića od strane najbližih saradnika. – Prikupljeno je oko 30 potpisa odbornika i samo se čekalo održavanje sednice Skupštine opštine, kada je planirano da se potpisi predaju a smena uvrsti u dopunu dnevnog reda, tvrdi naš izvor.

Obeležavanju stranačke slave u Staroj Pazovije prisustvovao je i Damir Zobenica. Đorđe Radinović nije mogao ni da pretpostavi šta mu se sprema, tvrdi izvor VOICE-a.

 S druge strane, niko nije kontaktirao opozicione odbornike da pruže podršku inicijativi za smenu predsednika opštine Stara Pazova. – Naš stav se zna i ja ga iznosim na svakoj skupštini, tako da nije bilo potrebe da nas kontaktiraju, kaže Blaža Popović.

Neuspeo pokušaj smene

Stara Pazova: Ko su „momci u crnom“ i za koga rade?

Dva dana nakon obeležavanja slave SNS-a, za 24.oktobar 2017. godine, zakazana je sednica Skupštine opštine Stara Pazova.

Na dnevnom redu bilo je 25 tačaka, a navodno je planirano da, kao dopuna dnevnog reda, bude uvrštena i inicijativa za smenu predsednika opštine Stara Pazova. Spisak sa potpisima odbornika SNS-a koji su za smenu Đorđa Radinovića, međutim, nije se našao na dnevnom redu…

–  Do toga nije došlo jer je intervenisao vrh stranke, jednostavno su sprečili da do smene dođe, objašnjava izvor VOICE-a.

Neposredno pred sednicu lokalnog parlamenta, Radinovića je o inicijativi za smenu obavestio jedan predstavnik PUPS-a, saznaje VOICE. U Staru Pazovu su pred sednicu Skupštine opštine stigli Damir Zobenica, potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i potpredsednik Srpske napredne strank, Miloš Vučević.

– Vučević je i ovog puta bio staložen, rekao nam je da situacija mora da se smiri, da se smire strasti jer nije vreme za sukob u stranci. Takođe, rekao je da se vinovnici ovog događaja moraju pronaći a da će stranački organi odlučivati o njihovoj odgovornosti – kazao je za VOICE funkcioner OO SNS Stara Pazova, koji je tražio da se njegovo ime ne pominje u tekstu.

Za razliku od Miloša Vučevića, Zobenica je, kako navodi naš izvor, bio vidno neraspoložen i povišenim glasom je razgovarao sa odbornicima „naprednjaka“. – Dao im je rok od 24 sata da povuku potpise za smenu, tvrdi naš izvor.

Damir Zobenica, inače, u vladajućoj stranci važi za jednog od glavnih operativaca.

 Crni džipovi i „obezbeđenje“ u crnom

Sednica Skupštine opštine je na kraju ipak održana, u najnormalnijoj atmosferi, kao da nije ni bilo inicijative za smenu predsednika opštine. Čak su se i odbornička pitanja odnosila uglavnom na radove i komunalna uređenja mesta u kojima žive.

Nakon sednice, odbornici naprednjaka u društvu Damira Zobenice otišli su u Novu Pazovu.

– Nama je rečeno da nema potrebe da svi idemo, da imaju sve što je potrebno. Rekli su nam neki momci obučeni u crno, koji nisu delovali kao stranačko obezbeđenje. Stranačko obezbeđenje znam jer sam većinu iz stranačkog obezbeđenja upoznao u Mionici, gde smo imali slične probleme kao u Pazovi – kaže sagovornik VOICE-a.

Ni jedan lokalni mediji nije izveštavao o političkom sukobu unutar vladajuće stranke, ali se gradom proneo glas da je navodno Andrej Vučić lično intervenisao i pocepao potpise za smenu, što je jedan od naših izvora demantovao.

– To nije tačno, Andrej je u to vreme bio van zemlje. Znam sigurno da je zvao telefonom, ali samo da se raspita šta se to dešava – kaže funkcioner OO SNS koji je želeo da ostane anoniman i dodaje da nije tačno ni da je mladiće u crnom u Staru Pazovu poslao Zvonko Veselinović kao što se „priča po gradu“.

– Kažem vam, momci koji su došli u Staru Pazovi su se ponašali isuviše profesionalno za bilo kakvo „obezbeđenje“. Ovi su delovali kao vojska, kao da rade za „službu“, tvrdi naš izvor.

Naš sagovornik kaže da su isti mladići primećeni nedelju dana pre održavanja sednice Skupštine opštine.

– Svi smo primetil crne džipove na ulicama Pazove, kaže on.

Članstvo SNS traži objašnjenje 

Đorđe Radinović Džokej: Ipak ostao u političkom sedlu?

Iako se lokalni funkcioneri Srpske napredne stranke u Staroj Pazovi trude da sve u okviru opštinskog odbora redovno funkcioniše, na terenu je priča sasvim drugačija. Odbornici koji su bili za smenu Đorđa Radinovića su preplašeni a članstvo traži objašnjanje.

– Posle sporne sednice Skupštine opštine, imali smo sastanak gde se tražilo od svih članova da se situacija smiri, koliko god je to moguće, da bi stranka mogla da funkcioniše. Međutim, sve je to prividno i glavni akteri te “afere”, uglavnom najbliži predsednikovi saradnici, i dalje pokušavaju da poentiraju iz cele priče. Moj utisak je da je rukovodstvo izgubilo poverenje članova, čim nema reakcije rukovodstva opštinskog odbora ali i stranke – dolazi do raslojavanja stranke. Članstvo je debelo, debelo podeljeno – potvrđuje izvor VOICE-a.

Radinović smenjen sa mesta predsednika OO SNS Stara Pazova?

Mandatno-administrativna komisija Skupštine opštine Stara Pazova održana je 17. novembra 2017. godine, a na dnevnom redu našla se ostavka jednog od odbornika Srpske napredne stranke. Novinaru VOICE je potvrđeno da je ostavku podneo Željko Madžarević, čovek koji je navodno bio zadužen za prikupljanje potpisa za smenu predsednika opštine.

Priča o sukobu staropazovačkih “naprednjaka” dobila je epilog 20. novembra, manje od mesec dana od pokretanja inicijative za smenu Đorđa Radinovića.

Kako je potvrđeno za VOICE, potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Damir Zobenica došao je u Staru Pazovu gde je funkcionerima opštinskog odbora saopštio da će sa mesta predsednika stranke u toj sremskoj opštini biti smenjen Radinović i da uskoro očekuju poverenika.

– Zobenica je izvređao Džokeja i saopštio da mu vrh stranke više ne veruje. Poverenika opštinskog odbora očekujemo u roku od nedelju dana –  kazao je novinaru VOICE-a izvor blizak Đorđu Radinoviću.

Nakon održanog sastanka opštinskog odbora, u Staroj Pazovi su se mogle čuti razne priče, od toga da je Zobenica u stvari preneo članovima da Đorđe Radinović ima podršku lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića do toga da je smenjen sa mesta predsednika OO SNS.

U telefonskom razgovoru sa novinarom VOICE, Đorđe Radinović je negirao sve navode tvrdeći da ima podršku stranke i građana Stare Pazove.

– Pogledajte dnevni red sednice, to nije bio na dnevnom redu a da se trebalo naći kao dopuna, to je moralo biti uvršteno bar 24 sata pre sednice, kazao je on.

Radinović je potvrdio da je sastanak OO SNS Stara Pazova održan 20. novembra, ali da nisu tačni navodi da je on smenjen sa mesta predsednika staropazovačkog SNS-a.

– Imali smo sastanak 20. novembra i ja sam i dalje predsednik, taj koji vam je rekao te informacije – taj vas je slagao. Imam podršku i stranke i građana Stare Pazove, tvrdi Radinović.

Odgovor na ovo pitanje nismo dobili od potpredsednika Srpske napredne stranke Damire Zobenice jer nije odgovarao na telefonske pozive niti SMS poruke.

Miodrag Blečić (VOICE)